Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Friday, September 17, 2010

Hukum Hudud - Bahagian 4 (Stoning to death)


Gambar Hiasan - "Torah of the Jews (Old Testament in the Christian Bible) Deuteronomy 22:23-24 - Sexual intercourse between a man and a woman engaged to another man both should be stoned to death"


Nabi Muhamad saw tidak pernah mengarahkan hukuman rejam dilaksanakan ke atas mana-mana penduduk Yahudi, Nasrani ataupun kepada pengikut-pengikutnya (Muslims) sendiri semasa pemerintahan baginda di Madinah 1,400 tahun lampau. Walau bagaimanpun hukuman rejam itu dilaksanakan atas kehendak agamawan Yahudi dan Nasrani sendiri ke atas penganut agama Yahudi (bani Israel) dan Nasrani (bani Nasara) sungguhpun pada peringkat awalnya baginda menolak permintaan mereka itu.

Oleh kerana agamawan Yahudi dan Nasrani mahu juga hukuman rejam itu dijalankan sebagaimana hukuman terhadap pesalah zina (fornication or adultery) dinyatakan dalam kitab Torah dan Injil mereka, Nabi Muhamad saw terpaksa menurut kehendak agamawan mereka itu.

Kalau kita menteliti ayat-ayat dalam al-Quran sendiri tiada nas yang menyebut hukuman "Rejam Sampai Mati" kepada penzina.

Rujukan Hadith Bukhary No. 79, buku 60 Jilid 6 -

Diceritakan oleh 'Abdullah bin Umar:

Sekumpulan bani Israel di Madinah membawa kepada Nabi Muhamad saw sepasang bani Israel yang telah melakukan zina (illegal sexual intercourse). Nabi bertanya kepada kumpulan itu, "Bagaimana kaum kamu menjatuhkan hukuman kepada penzina?" Mereka menjawab, "Kami menghitamkan muka mereka dengan arang dan memukul mereka". Nabi Muhamad saw berkata, "Tidak kah kamu bani Israel menjumpai hukuman rejam terhadap penzina dalam kitab Torah?" Mereka menjawab "Kami tidak pula menjumpainya".

'Abdullah bin Salam (selepas mendengar pengakuan bani Israel itu) telah berkata kepada mereka, "Kamu semua berbohong! Bawa ke sini kitab Torah bani Israel itu dan baca di sini jika kamu semua orang-orang yang jujur". (Maka bani-Israel itu pun membawalah kitab Torah itu). Dan agamawan bani-Israel itu pun membacalah kandungan kitab Torah tetapi menutupnya dengan tangan ayat hukuman rejam itu.

'Abdullah bin Salam mengalihkan tangan agamawan bani israel itu seraya berkata "Apa ini?" Jadi apabila bani israel lain melihat akan ayat hukuman rejam terhadap penzina itu, mereka berkata "Inilah ayat dari surah "Rejam" dari kitab Torah kami.

Jadi Nabi Muhamad saw pun berkata "Oleh kerana kitab Torah kamu sendiri menghendaki hukuman rejam terhadap penzina, maka jalankan hukuman sebagaimana di kitab kamu sekalian.

Rujuk juga:-

1. Hukum 'HUDUD' - Bahagian 1
2. Hukum 'HUDUD' - Bahagian 2
3. Hukum 'HUDUD' - Bahagian 3
4. Hukum 'HUDUD' - Bahagian 5

Saturday, September 11, 2010

Azmin dan Zaid rancakkan percaturan politik PKR


oleh : Jamhariah Jaafar
September 09, 2010

9 SEPT — PEREBUTAN jawatan dalam Parti Keadilan Rakyat (PKR) menjelang pemilihan barisan kepemimpinan baru November ini amat menarik kerana ia bagai ulang tayang kejadian pergelutan kuasa jawatan Timbalan Presiden yang pernah berlaku dalam Umno pada 1992.

Lebih menarik apabila orang yang menawarkan diri bertanding jawatan Timbalan Presiden PKR, turut teringat nasib bekas Timbalan Presiden Umno, Allahyarham Tun Ghafar Baba, yang dikalahkan Team Wawasan ketika itu diketuai Datuk Seri Anwar Ibrahim, yang kini penasihat PKR. Sejarah boleh berulang terutama apabila “tok dalang” masih orang sama. Yang berbeza hanya tarikh, tempat dan nama pemain lain.

Hairan juga apabila Datuk Zaid Ibrahim yang membuat “u-turn” dalam penawaran diri bertanding jawatan Timbalan Presiden PKR, selepas pada awal Mei lalu mengumumkan: “Adalah tidak benar sama sekali saya akan bertanding merebut jawatan Timbalan Presiden PKR” tetapi menggunakan tajuk “Saya akan Menerima Nasib Seperti Pak Ghafar Baba?”, dalam kenyataan akhbarnya, Isnin lalu.

Adakah Zaid rasa dipermainkan orang tertentu yang mempengaruhinya sehingga mendorong beliau menawarkan diri bertanding dengan calon yang terbukti begitu setia dengan Anwar? Anwar dijangka mengambil alih kepemimpinan PKR dari isterinya, Datin Seri Wan Azizah Wan Ismail.

Apatah lagi spekulasi mengenai calon itu, Azmin Ali, dikatakan bakal menjadi Menteri Besar Selangor menggantikan Tan Sri Khalid Ibrahim, selepas Aidilfitri ini.

Amat lucu apabila Zaid menulis: “Semasa saya diterima masuk setahun dahulu saya digelar wira, seorang yang berani dan berprinsip, pejuang politik yang tidak mementingkan jawatan dan kedudukan. Dua belas bulan kemudian saya sudah menjadi orang yang tidak setia, pengacau dan akan menjual parti kepada Umno. Tuduhan terhadap peribadi saya juga ditingkatkan.”

Pensyarah sains politik dari Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof Madya Dr Ahmad Nidzammuddin Sulaiman, berpendapat Azmin memang ketara mempunyai kelebihan dari segi sokongan peringkat akar umbi yang lebih kukuh berbanding Zaid berikutan pembabitannya sejak awal dalam perjuangan PKR.

“Beliau bermula dari bawah, malah sudah melalui bersama pelbagai fasa susah dan senang parti itu, sedangkan seperti yang ramai sedia maklum, Zaid sebelum ini adalah orang kuat Umno sebelum beralih arah kepada PKR. Faktor itu menjadi antara sebab sokongan peringkat akar umbi terhadap Zaid masih belum begitu menyerlah berbanding Azmin.

“Ada juga andaian bahawa Azmin mendapat sokongan kerana beliau dikatakan protege Anwar. Tetapi harus diingati kemasukan Zaid dalam PKR juga memperoleh sokongan kuat Anwar. Apa pun sama ada menang atau kalah, pertandingan pada pemilihan November depan boleh dianggap medan terbaik menguji sejauh mana sokongan ahli PKR terhadap Zaid,” katanya.

Mungkin sukar membandingkan kesetiaan Zaid selama 12 bulan dengan PKR berbanding Azmin yang bukan saja mencatat nama sebagai antara pengasas PKR malah orang kanan Anwar.

Apa lagi Zaid mengaku tidak akan setia dengan membuta tuli, dan keputusan menyertai PKR kerana ia dianggap parti yang demokratik, terbuka untuk dikritik dan bukan sebuah “cult organisation” yang sentiasa mendewakan pemimpin agung mereka.

Isu konon ada orang membayar blogger untuk menulis memburukkan namanya sebenarnya tidak perlu timbul kerana sebagai peguam beliau boleh menyaman sesiapa saja yang menfitnah atau melaporkan fakta palsu.

Tetapi yang jelas, Zaid kini terperangkap dalam permainan politik adu domba Anwar sejak berada dalam Umno.

Zaid yang mulanya bertegas tidak minat bertanding akhirnya menjadi orang pertama menawarkan diri sedangkan Timbalan Presiden PKR, Dr Syed Husin Ali, belum pun mengumumkan keputusan berundur dari politik.

Azmin belum membuat sebarang pengumuman tetapi mengorak langkah dengan mengumpulkan 13 Ahli Parlimen yang kononnya menyokong beliau bertanding jawatan nombor dua itu. Nampaknya, ahli Parlimen Bukit Antarabangsa itu turut mendapat sokongan Anwar dan Wan Azizah. Cuma anak Anwar, Nurul Izzah, yang juga ahli Parlimen Lembah Pantai, masih belum mengumumkan pendirian.

Kempen perebutan kuasa dalam PKR sudah bermula. Zaid yang membuka tirai dan Azmin menyusul dengan gerakan lebih strategik. Persaingan merebut kuasa bagi semua jawatan utama lama dan pelbagai peringkat lain dijangka sengit kerana kempen “merampas Putrajaya” kian menjadi bayangan indah. Mata turut memandang Tan Sri Khalid Ibrahim dengan persoalan apakah beliau akan membiarkan dirinya jadi korban kepada politik adu domba yang begitu terancang yang dibawa Anwar dari Umno ke dalam PKR.

Akhirnya, apakah Zaid benar-benar akan menerima nasib seperti Ghafar yang mengakhiri zaman politiknya dengan diaibkan oleh Anwar? Atau, Zaid sebenarnya lebih licik daripada Azmin yang terpaksa bernaung belas dan pengaruh Anwar selama-lamanya. — Berita Harian

Tuesday, September 7, 2010

'Ustazah' Hannah Rupanya Mubaligh Kristian


ADUN Subang Jaya, YB Hannah Yeoh telah "memenuhi undangan" Nazir dan Imam Masjid Al Falah di USJ Taipan, menghadiri dan memberikan "Tazkirah" serta menyampaikan angpow dalam satu majlis Iftar Ramadhan minggu lalu.

Siapa sebenarnya Hannah Yeoh ini ?

Dia merupakan seorang Tokoh Muda Kristian yang komited. Buktinya pada 4 Sep 10 @ jam 1830 - 2200, di Sunway Pyramid Convention Centre, SUNWAY, satu Program Motivasi Kristian telah diadakan.

Ia bertajuk "Change Your World - You make the Difference" anjuran Christian Creative & Music Ministry of Eagle Point Church beralamat No.2, Jln Rajawali 3, Puchong Jaya.

Hadir lebih kurang 1,400 org remaja brumur 16 - 25 tahun. Yang memberikan pengisian ceramah adalah "ustazah" Hannah Yeoh dan Edward Lee - Adun DAP Bkt Gasing.

Ternyata dalam menjalankan dakwah Kristianisasi, Hannah Yeoh lebih bijak dari Hassan Ali, Imam dan Nazir Masjid USJ Taipan. Tazkirahnya telah berjaya memecah belahkan umat Islam. Sampai bilalah, EXCO Pas, Imam Pas dan Nazir Pas ini terus ditipu dengan licik oleh Mubaligh Kristian ini !

Rakyat menunggu dengan penuh prihatin samada Hannah berjaya di Islamkan oleh Nik Aziz dan Hassan Ali atau Hannah akan mengkristiankan remaja Islam USJ Taipan ! Tahniah atas kedangkalan akal Nik Aziz, Hassan Ali dan konco-konconya. - warisan2057.blogspot.com

Agama Islam dan umat Islam jadi mangsa PASSeptember 07, 2010

KUALA LUMPUR, 7 Sept – Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata agama Islam dan penganutnya menjadi mangsa pemimpin PAS yang menggunakan agama sebagai senjata kelangsungan hidup dalam politik supaya parti itu terus mendapat sokongan.

Walaupun kononnya melaungkan perjuangan Islam sebenar, beliau berkata pemimpin Pas sanggup mengubah pemikiran, menukar tafsiran, dan ia memang naluri parti itu sejak dahulu akan mengenepikan Islam untuk mendapatkan sokongan bukan Islam.

Beliau berkata pemimpin PAS pintar memberikan pelbagai pandangan serta penjelasan mengelirukan dan akhirnya yang menjadi mangsa kepada perbuatan itu adalah Islam dan penganutnya.

“Kita lihat bagaimana mereka yang kononnya pejuang Islam sanggup menukar tafsiran terhadap Islam kerana politik, kalau dulu mereka kata bekerjasama dengan orang kafir kita akan jadi kafir, tetapi kini mereka melakukan kerjasama itu dan dipertahankan sehingga ke tahap luar biasa.

“Umpamanya, isu ternakan babi dekat dengan kampung Melayu, mereka mengatakan dalam Al-Quran tiada menyebut mengenai ternak babi, hanya tidak boleh makan babi, kalau nak ternak atau lakukan apa-apa tiada larangan dalam Al-Quran,” katanya dalam wawancara khas bersama Umno-Online yang dipetik laman portal itu di sini hari ini.

Dr Mahathir berkata golongan itu akan melakukan apa sahaja demi memastikan kepentingan politik mereka terjamin dan menghalalkan apa yang mereka lakukan.

Mengulas mengenai tindakan khatib yang menggantikan nama Yang di-Pertuan Agong dengan nama Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng dalam khutbah Jumaat baru-baru ini, beliau berkata perkara itu telah menimbulkan pelbagai polemic politik tempatan.

“Kalau kita tidak sebut nama Agong, tetapi sebut nama Ketua Menteri bukan Islam mereka kata tidak menjadi kesalahan kerana ia usaha untuk menarik mereka kepada Islam dan inilah kebaikan Islam,” katanya.

Mengenai isu Anggota Parlimen Serdang Teo Nie Ching yang memasuki ruang utama solat Surau Al-Huda, Kajang dan menyampaikan tazkirah, beliau berkata perkara itu dianggap tidak menjadi kesalahan kepada Mursyidul Am Pas Datuk Nik Aziz Nik Mat.

Dr Mahathir berkata Pas menggunakan Islam sebagai alat untuk mendapat sokongan di kalangan umat Islam dan mereka sebenarnya bukan pejuang Islam sebenar seperti yang digembar-gemburkan.

“Jika Islam itu menjadi halangan untuk mendapat sokongan orang bukan Islam, mereka sanggup cari jalan supaya Islam itu dikebelakangkan sikit, contohnya dalam soal hukum hudud, semua itu diketepikan, begitu juga dengan negara Islam, ia juga diketepikan supaya dapat sokongan bukan Islam.

“Itu memang naluri PAS, PAS guna Islam untuk memancing undi, dari dulu memang macam tu,” katanya.

Beliau berkata perkembangan yang berlaku kebelakangan ini dalam PAS membuktikan ia adalah semata-mata untuk kelangsungan hidup politik parti itu supaya dapat terus berada dalam pakatan pembangkang demi mencapai cita-cita untuk menumpaskan Umno sebagai tonggak pemerintahan negara. – Bernama

Nik Aziz Pertahan Kenyataannya Bukan Islam Boleh Masuk Masjid


Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata pihak yang mempersoalkan kenyataannya yang orang bukan Islam boleh masuk ke dalam masjid, sebagai mahu mempolitikkan isu berkenaan.

"Kenapa isu membenarkan bukan Islam masuk rumah ibadah agama Islam diperbesarkan-besarkan, sedangkan orang bukan Islam yang membina dan membuat mimbar masjid tidak dipersoalkan" katanya.

Menteri Besar berkata di Kelantan, orang bukan Islam turut memberi sumbangan peralatan termasuk besi dan simen bagi pembinaan Masjid Bara'ah di Pasar Siti Khadijah di sini.

"Ini menunjukkan rakyat Kelantan faham, termasuk bukan Islam faham mengenai Islam," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan bantuan pakaian sempena Aidilfitri sumbangan Pusat Pakaian Hari-Hari kepada golongan miskin di Kubang Kerian, di sini sini hari ini.

Dalam kenyataan sebelum ini, Nik Abdul Aziz mempertahankan tindakan Anggota Parlimen Serdang, Teo Nie Ching, menyampaikan sumbangan dan menyampaikan ucapan dalam dewan solat surau Al-Huda, Kajang Sentral, Selangor baru-baru ini, yang menimbulkan kontroversi di kalangan umat Islam.

Sunday, September 5, 2010

PAS Finds Hudud a Tough Sell With Allies

By Zubaidah Abu Bakar

That Malaysia's conservative Parti Islam SeMalaysia is not compromising on its agenda to implement the syariah criminal laws (hudud and qisas) and set up an Islamic state is clear.

The irony is its allies in Pakatan Rakyat do not seem to mind, as long as PAS does not propound such ideals on the coalition's platform.

It is difficult to fathom how long this "agreement" can last, given the sensitivity of the issue among Malaysians and most crucially, the strong opposition of Pas' allies DAP and a non-supportive Parti Keadilan Rakyat.

The dissimilar aims and ideologies of Pakatan partners have seen this sensitive issue spark controversy from time to time, threatening the fragile alliance.

Pas and the socialist DAP have long been at loggerheads over Islamic-state issues; at the height of their crisis, the latter left "Barisan Alterntif", the electoral pact the two parties formed with PKR to contest the 1999 general election, in 2001 over Pas' insistence on an Islamic theocracy.

There was much ado over hudud barely a year after Pakatan Rakyat was cobbled together after the March 2008 general election, causing a round of debate between Pas and DAP leaders during the Kuala Terengganu by-election.

The hudud issue cropped up in late December 2008, after then Pas vice-president Datuk Husam Musa said the party had never forgotten its struggle to bring about an Islamic administration in the country, including implementing hudud if the opposition alliance came to power.

It rocked Pakatan Rakyat when DAP chairman Karpal Singh, the most vocal critic of such laws, a few weeks later threatened that his party would withdraw from the alliance. Karpal's argument was that hudud was neither among DAP's principles nor contained in the Pakatan Rakyat's 2008 general election manifesto.

Most recently, the debate was renewed by a call from Pas spiritual leader Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat to implement hudud laws to rein in cases of baby dumping and other social problems.

Again, Karpal rose to oppose -- arguments were exchanged and eventually Pakatan's senior leaders issued a joint statement that the Common Policy Framework (CPF) agreed in December last year would be adhered to by Pakatan components.

A Pas official said the three parties collectively agreed to stick to the CPF and focus on unseating Barisan Nasional at the federal level for now.

"Pas will promote its agenda on its own," he said. "It will not use the Pakatan platform."

Pakatan leaders believe this arrangement will be workable if the partners stick to the tripartite alliance's common denominator, the CPF, where provisions for hudud were never agreed on or outlined.

Pas central committee member and Kuala Selangor member of parliament Dr Dzulkifly Ahmad reminded his party leaders that they could not use the Pakatan platform to spread hudud as it was against the spirit of the CPF.

"While we in Pas have a right to advocate our beliefs on our own platform, we cannot do it on a Pakatan platform," he had remarked.

Pas remains steadfast with its belief that Malaysia should have an Islamic government, given its Muslim majority. The party didn't waste much time formulating hudud in Kelantan and Terengganu state laws once it got the chance.

The Kelantan legislative assembly passed an enactment encompassing hudud in 1993. Similar legislation was enacted in Terengganu in 2002, when the state was ruled by Pas.

Although hudud has not been enforced in either state as it runs contrary to the Federal Constitution, there is genuine fear among Muslims and non-Muslims alike that the country might slide into a Taliban-style theocracy should Pas achieve its objective.

Some are thankful that Pas alone cannot push to realise its dream -- at least not in the near future -- without the support of its allies. But at the same time, most Malaysians are aware that any law is difficult to repeal once passed, and there is no stopping Pas implementing hudud if it gets the power to do so.

Yet, many Pas leaders, like Datuk Seri Azizan Razak, are realistic and cautious in handling the contentious issue, especially with the party striving to break away from its conservative image to appeal to non-Malays and Muslim moderates.

Soon after he was sworn in as Kedah menteri besar in 2008, Azizan, in an interview with the New Straits Times, was quick to dismiss fears of any attempt to enforce Islamic laws and regulations in Pas' newly acquired power base.

Pas, he said, had no immediate plan to introduce syariah and regulations in the Malay-belt state. "No Taliban-style government," he had said, explaining that Islamic laws and regulations would only be introduced in Kedah when non-Muslims fully understood Islam.

Under hudud, theft, robbery, illicit sex, alcohol consumption and apostasy are considered corporal offences, to be punished by whipping, stoning to death and amputation of limbs.

Accusations of illicit sex, which cannot be proved by four witnesses or qazaf, would also be an offence.

Qisas, or law of retaliation, refers to offences that involve bodily injuries or loss of life; the punishment is death or imprisonment but compensation in the form of a sum of money and property is accepted if the guardian of the victim forgives the offender.

Both hudud and qisas offences are contained in the Syariah Criminal Code II Enactment 1993 in Kelantan and the Syariah Criminal Offences (Hudud and Qisas) Bill, passed on July 8, 2002 in Terengganu.

Pas leaders like Nik Aziz believe non-Muslims would not be afraid of hudud if they understood the laws and mechanics. "Hudud is for prevention of crime," he said in an interview with the NST. "The punishments are harsh but it's not easy to get a conviction. The standards of evidence are much higher than for the Penal Code."

In hudud, convictions must be beyond the shadow of doubt, unlike in the Penal Code where convictions can be achieved if the case is proven beyond reasonable doubt.

Hudud and Islamic-state issues will remain thorny in Pakatan Rakyat. A misstep could be fatal to the alliance.
- New Straits Times

Last Updated (Friday, 03 September 2010 12:21)

Popular Posts

Recent Posts

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP