Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Wednesday, August 2, 2017

Cari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zinaCari jalan keluar mengatasi isu anak luar nikah -- Usah zalimi anak zina

BANYAK respons diterima mengenai isu `Anak zina boleh bin kepada bapa' yang menjadi tajuk fokus majalah Al Islam yang sedang berada di pasaran.

Beberapa orang memberitahu penulis melalui e-mel, surat dan telefon serta orang tengah bahawa mereka membantah penulis menyiarkan fatwa Dr. Yusuf al-Qaradawi, Ibn Taimiah, Ibn al-Qaiyyim, Urwah bin az-Zubeir, al-Hasan al-Basri dan Ishaq bin Rahawaih yang membenarkan anak zina dibin kepada `bapanya' jika dia berkahwin dengan `emaknya' tanpa mengehadkan masa hamil enam bulan seperti fatwa yang diguna pakai di negara ini.
Salah seorang daripada mereka merupakan pegawai agama yang menganggap fatwa berkenaan selain dianggap boleh mengelirukan masyarakat, ia juga menggalakkan perzinaan.
Bagaimanapun, respons orang yang bersetuju dengan fatwa itu lebih ramai termasuk beberapa ulama besar tanah air.
Beberapa orang daripada mereka berkata, jika fatwa tersebut digunakan di negara ini, tidak ragu lagi dianggap boleh membantu masalah anak zina yang menjadi salah satu masalah besar itu. Sesetengah ulama yang tidak sempat membaca fokus anak zina dalam majalah Al Islam dan petikan sebahagian rencananya yang disiarkan di ruangan ini dua minggu lalu berjanji akan membuat kajian selepas membacanya.
Selain itu secara mulut penulis telah meminta Timbalan Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Che Min Che Ahmad supaya membuat kajian lanjut tentang fatwa berkenaan. Beliau yang bersua dengan penulis pada satu majlis mesyuarat minggu lalu berjanji akan melakukan perkara itu.
Pelbagai Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) terutama yang memperjuangkan hak wanita boleh juga menjadikan salah satu agenda kegiatannya untuk memperjuangkan fatwa yang boleh membantu menyelesaikan fenomena anak zina. Penulis percaya isu anak zina patut memberi keutamaan melebihi isu poligami yang diberi perhatian oleh banyak NGO kini.
Begitu juga Menteri Pembangunan Wanita dan Keluarga, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil perlu memberi perhatian kepada isu bin anak zina ini. Malah Kementerian Dalam Negeri pun boleh terlibat sama kerana fenomena anak zina tidak begitu berbeza dengan video lucah yang sedang diperangi secara bersungguh-sungguh. Kepada mereka yang tidak bersetuju dengan fatwa yang membolehkan anak zina dijadikan anak yang sah taraf jika bapanya berkahwin dengan emaknya walaupun masa hamil tidak cukup enam bulan kerana menganggap fatwa itu menggalakkan muda-mudi berzina dulu sebelum berkahwin perlu juga memikirkan fatwa yang sedia ada dan diguna pakai di Malaysia.
Penulis merumuskan fatwa itu sebagai fatwa tidak cukup enam bulan hamil dan merumuskan fatwa yang sedia ada dan diguna pakai di Malaysia sebagai fatwa enam bulan hamil.
Kenapa perlu memikirkan juga mengenai fatwa enam bulan hamil?
Kerana jika mereka menganggap fatwa tidak cukup enam bulan hamil menggalakkan muda-mudi berzina sebelum berkahwin, fatwa enam bulan hamil pun memain peranan yang sama juga kerana ia juga memberi peluang kepada pasangan berkahwin selepas terlanjur. Cuma yang berbeza antara kedua ialah fatwa yang pertama tidak dibatas masa hamil enam bulan (lebih empat bulan berzina baru kahwin) dan fatwa yang kedua dibataskan dengan masa hamil enam bulan (empat bulan berzina baru berkahwin).
Perlu diterangkan bahawa hukum yang terkandung dalam kedua-dua fatwa itu adalah merupakan hukum ijtihad yang bermaksud ia bukan hukum yang dijelas oleh Allah dalam al-Quran secara qatiyyah ad-dalalah atau secara putus dan muktamad. Dalam erti kata lain para ulamalah yang mencipta hukum berdasarkan ijtihad mereka dengan berpandukan ayat al-Quran yang umum atau mengqiaskan ayat-ayat al-Quran mengenai hukum terhadap perkara lain. Mereka juga berpandukan hadis Rasulullah s.a.w. yang mempunyai kedudukan hampir sama ayat-ayat al-Quran mengenai anak zina itu.
Jadi begitulah kedudukan hukum mengenai anak zina, maka tidak patutlah kita berpegang mati-matian dengan satu fatwa ijtihad dan menolak fatwa ijtihad yang lain. Dengan itu apakah alasan yang dianggap terkuat menyebabkan kita perlu berpegang dengan fatwa enam bulan hamil dan menolak fatwa tidak cukup enam bulan hamil?
Tidakkah fatwa tidak cukup enam bulan hamil lebih relevan dengan suasana dan zaman kita sekarang untuk memerangi fenomena membunuh, membuang, menganiaya dan menzalimi anak zina yang berleluasa kini?
FENOMENA
Penulis percaya semua mengetahui tentang fenomena membunuh dan membuang anak zina, tetapi mungkin ada yang kurang jelas mengenai penganiayaan dan penzaliman yang dilakukan ke atas anak yang tidak berdosa itu.
Sebenarnya membunuh dan membuang anak zina memang dianggap penganiayaan dan penzaliman juga. Manakala hukum terhadap orang yang melakukan penganiayaan dan penzaliman ke atas anak zina itu boleh sampai ke peringkat dihumban ke dalam neraka oleh Allah secara berkekalan.
Yang dimaksudkan penganiayaan dan penzaliman ke atas anak zina di sini termasuk juga tindakan mengebinkan anak zina dengan Abdullah atau mana-mana al-Asma al-Husna. Ini kerana akan menyebabkan anak yang tidak berdosa itu terhina sepanjang hidup. Apakah ulama kita tidak berasa berdosa membiarkan orang-orang terlanjur menggunakan fatwa lemah yang menghina anak mereka sepanjang hidup itu?
Apakah ulama kita tidak terfikir bahawa fatwa itu seperti bercanggah dengan firman Allah (an-Najm: 38) yang memperuntukkan bahawa anak tidak menanggung dosa kedua-dua ibu bapanya?
Sebenarnya mengebinkan anak yang terhasil daripada perbuatan keji suami isteri sebelum mereka berkahwin kepada Abdullah dan mana-mana al-Asma al-Husna bukan hukum Allah yang bersifat putus dan muktamad, tetapi ia hukum yang ijtihad ulama yang tidak bersifat putus dan muktamad.
Dengan itu jangan ada di kalangan kita pandai-pandai menganggap hukum yang terkandung dalam fatwa itu tidak boleh berubah dan mesti dilaksanakan sampai bila-bila. Kerana jika ada di kalangan kita yang menganggap begitu bererti mereka berbohong dan berdusta atas nama Allah yang amat besar dosanya.
Cuba perhatikan firman Allah ini: Maka sesiapa yang mereka-rekakan kata-kata dusta terhadap Allah sesudah yang demikian itu, maka mereka itulah orang-orang yang zalim (Ali Imran: 94). Begitu juga firman Allah: Dan siapakah lagi yang lebih aniaya daripada orang yang mengada-adakan perkara-perkara yang dusta terhadap Allah, atau yang mendustakan ayat-ayat keterangan-Nya? Sesungguhnya orang-orang yang zalim itu tidak akan berjaya (al-Anaam: 21).
Jika kita melakukan penganiayaan dan penzaliman yang terlalu besar, kita boleh dihumban ke dalam neraka menurut al-Quran. Mengenai perkara ini Allah berfirman: Disediakan untuk mereka hamparan-hamparan daripada api neraka, dan di atas mereka lapisan-lapisan penutup (daripada api neraka) dan demikianlah Kami membalas orang-orang yang zalim (disebabkan keingkarannya) (al-Araf: 41).
Bagaimanapun, itu hanya hukum melakukan penganiayaan dan penzaliman terhadap anak yang tidak berdosa dengan mengebinkan mereka kepada Abdullah dan lain-lain al-Asma al-Husna. Sedangkan yang melakukan penganiayaan dan penzaliman yang sampai ke peringkat membunuh anak yang tidak berdosa itu mungkin akan dihumban ke dalam neraka serta secara berkekalan di dalamnya buat selama-lamanya. Ini kerana Allah berfirman: Dan sesiapa yang membunuh seorang mukmin dengan sengaja, maka balasannya ialah neraka jahanam, kekal dia di dalamnya, dan Allah murka kepadanya, dan melaknatkannya serta menyediakan baginya azab seksa yang besar (An-Nisa: 93).
Ayat-ayat di atas juga menjadi jawapan yang jelas kepada mereka yang mendakwa bahawa fatwa yang membolehkan anak zina dijadikan anak yang sah taraf jika bapanya berkahwin dengan emaknya walaupun masa hamil tidak cukup enam bulan sebagai menggalakkan perzinaan tidak mempunyai hujah dan alasan yang kuat.
Dalam pada itu patut juga membandingkan hukum berzina dengan hukum melakukan penganiayaan dan penzaliman ke atas anak zina, sama ada dengan mengebinkan mereka dengan Abdullah mahupun dengan mencampak dan membunuh mereka.
Hukum berzina adalah dosa yang amat besar seperti disebut dalam al-Quran, tetapi dalam ayat-ayat al-Quran yang lain termasuk ayat-ayat yang disebut di atas memperuntukkan bahawa hukum menganiaya dan menzalimi anak zina, dosa adalah jauh lebih besar daripada dosa berzina itu.
Akhir sekali penulis ingin jelaskan bahawa disebabkan kita mengamal fatwa ijtihad ulama yang lemah dan tidak lagi relevan dengan suasana dan zaman kita itulah menyebabkan kebanyakan orang Melayu/ Islam yang menggunakan jalan keluar mencampak anak di tepi jalan dan membuang mereka ke dalam longkang dan tong sampah.
Bangsa-bangsa lain kurang melakukan perkara itu kerana mereka tidak mempunyai fatwa yang lemah dan tidak relevan itu dalam agama mereka. Orang Melayu/Islam melakukan kemungkaran yang dianggap dosa paling besar itu kerana mereka percaya kepada fatwa itu sebagai hukum Allah yang tidak berubah dan bertolak ansur dan seterusnya mereka menganggap anak yang terbentuk daripada darah daging mereka secara biologikal itu bukan anak mereka. Lalu mereka pun melakukan dosa paling besar dengan mencampak anak mereka di tepi jalan atau membuangnya ke dalam longkang dan tong sampah. Hukum yang terkandung dalam fatwa yang lemah dan tidak relevan itu yang menggalakkan mereka menjadi orang tidak berhati perut macam hantu pelesit. Akibatnya taraf anak yang tidak berdosa itu menjadi hampir sama dengan binatang kerana jika dia perempuan, bapanya dianggap sah berkahwin dengannya seperti pendapat sesetengah ulama. Kebanyakan binatang melakukan hubungan seks dengan anak sendiri.

Oleh ASTORA JABAT


bicara agama
ARKIB : 25/05/2003


Artikel Penuh: http://ww1.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2003&dt=0525&pub=Utusan_Malaysia&sec=Bicara_Agama&pg=ba_02.htm#ixzz4oaH2DmMG 
© Utusan Melayu (M) Bhd


Sila klik di pautan di bawah...

1. Jalan keluar bagi pasangan yang sudah terlanjur - Anak zina dibin pada bapa


2. Penghakiman bertulis Panel Hakim Mahkamah Rayuan Malaysia pada 25 Julai 2017 yang membenarkan anak yang dilahirkan kurang dari 6 bulan Qamariah dari tarikh ibubapanya bernikah layak diBINkan atas nama bapanya (bukan Abdullah lagi) di bawah Seksyen 13a(2) Akta Pendaftaran Kelahiran dan Kematian, 195774 comments:

 1. Assalamualaikum wr wb.
  "BISMILLAHIRROHMANIRRAHIM"
  Salam ukhuwah islamiah buat semua saudara-saudari,
  Baik yang menjadi TKI/TKW maupun yang ada di dalam negri...
  Mohon di maaf jika kehadiran saya di blog ini Mengganggu kenyamanan pengguna Blog/Web..
  Kehadiran saya di sini hanya ingin menyampaikan kepada saudara*i semua yang sedang dalam berbagai Masalah seperti diantaranya Masalah RUMAH TANGGA/KELUARGA, Masalah KARIER/JABATAN, Masalah JODOH, Masalah HUKUM, Masalah KEUANGAN/HUTANG PIUTANG, Masalah ANAK, Masalah USAHA/BISNIS, berbagai masalah lainnya.. ataupun yang Membutuhkan bantuan dana puluhan juta bahkan ratusan juta dalam waktu singkat,,, JANGAN CEMAS, Jangan Khawatir atau sampai putus asa. Masih ada jalan untuk mendapatkan SOLUSINYA, Kyai AJI JAYABAYA akan membantu anda dengan Ilmu Spiritual Gaib Tanpa Resiko Dan Efek Samping.!!!

  Jangan biarkan Masalah Anda menjadi kronis. Segera Konsultasikan Masalah Anda dengan
  KYAI AJI JAYABAYA di No.Tlp CALL/SMS : 082333390858 /or/ +6282333390858
  Dijamin 100% Sukses & Berhasil, Bebas agama/keyakinan
  Proses cepat tepat akurat & Tanpa resiko apapun 100% Aman.!!!

  Info Lebih Lengkap Kunjungi => {{=>>RAHSIA CARA HIDUP SUKSES CEPAT KAYARAYA – Kyai Jayabaya Spiritual no.1 di Indonesia <<=}}

  INGAT...!!!JANGAN SIA-SIAKAN KESEMPATAN YANG ADA,SEBAB KESEMPATAN TIDAK DATANG KE 2 KALINYA...
  Guru Konsultan Spiritual, Pakar Ahli Ilmu Supranatural, Tempat Ilmu Gaib Instant, Pusat Benda Gaib Bertuah, Pakar ahli ilmu metafisika dan kebatinan, Ilmu Spiritual Putih/Hitam, Ilmu Spiritual Jawa,Ilmu Pesugihan Putih dan Ilmu Pesugihan Tanpa Tumbal, Pesugihan Instan Dana Gaib Tanpa Resiko Dan Efek Samping dijamin 100% Aman!!! SEKIAN,TERIMA KASIH,,Wassalam...


  ReplyDelete

 2. شركة المثالية للتنظيف تسعد بتقديم خدماتها لعملائها بالمنطقة الشرقية خدمات تنظيف خدمات مكافحة حشرات خدمات تسليك مجاري المياه للمطابخ والحمامات جميع الخدمات المنزلية تجدونها مع شركة المثالية للتنظيف بافضل جودة وارخص الاسعار بالاعتماد علي كافة الادوات الحديثة والعمالة الماهرة

  شركة المثالية للتنظيف
  شركة المثالية للتنظيف بالدمام
  شركة المثالية للتنظيف بالخبر

  ReplyDelete
 3. Al-Tamayoz Al-Janoubi Company for Home Services Cleanliness is one of the most important things that a person must pay attention to in order to protect the public health from the diseases that may affect the person because of the presence of piles of garbage, which may be close to the place of residence. The external environment is polluted and filled with very harmful microbes. The cleaning world is better than the treatment, and we in our company provide all our customers unlimited services, cleaning world, whether cleaning apartments, villas, houses, mosques, public institutions, government, companies, offices, Whatever you want to clean, we provide you with the fullest We have the best trained workers who do all types of cleaning.
  شركة تنظيف منازل بخميس مشيط
  شركة مكافحة حشرات بخميس مشيط
  شركة تنظيف بابها
  شركة تنظيف فلل بابها
  شركة تنظيف منازل بابها
  شركة مكافحة حشرات بابها

  ReplyDelete
 4. من أكثر المشاكل التي تؤرق جميع ربات البيوت هي عملية تنظيف المطبخ لكثرة الاستخدام اليومي و المتكرر له بشكل مستمر فقد تتكاثر الدهون والمواد الزيتية على نقدم نصائح مميزة لخدمات التنظيف وخدمات مكافحة الحشرات للمحافظة على المنازل من تلك الأضرار الكبيرة الجدران والحوائط و الأرضيات مما يجعل عملية التنظيف صعبة جدا ، فنحن نوفر لجميع عملائنا من هم أهلشركة مكافحة حشرات بمحايل عسير
  شركة مكافحة حشرات ببيشة
  شركة تنظيف منازل بسراة عبيدة
  شركة مكافحة حشرات بسراة عبيدة
  شركة تنظيف بجازان

  شركة مكافحة حشرات بجازان
  شركة تنظيف خزانات بجازان <br

  ReplyDelete
 5. Hey, Your blog is very informative. It is nice to read such high-quality content. Attractive information on your blog, thank you for taking the time and share with us.The experts of our best dissertation editors provide custom dissertation for you within the time that you provide us Myassignmenthelp delivers high-quality content related to quality dissertation writing service UK.

  ReplyDelete
 6. Assignment Help services offers quality and plagiarism-free work for students to acquire good grades on their subjects. If you are about to miss your due dates, login to greatassignmenthelp and complete your work on time.
  Assignment Help Online
  Online Assignment Help
  Assignment Help Online Services
  Assignment Helper
  Assignment Assistance
  Assignment Help Experts
  Online Assignment Help Services

  ReplyDelete
 7. This Is Really Great Work. Thank You For Sharing Such A Useful Information Here In The Blog.
  Paperssolution
  studyhawks
  college paper writing service
  write my research paper

  ReplyDelete
 8. I suggest everyone to choose My Assignment Help Australia for getting the best guidance in their academia. The proficient experts assist as per the requirements and learning styles desired by the university.

  ReplyDelete
 9. Nice Post! It helps me to know about Nepal Tour Package. It gives a lot of information to book the best Nepal tour packages. Thanks for sharing this blog!
  Nepal Tour Packages
  Nepal Tour Package
  Nepal Tourism Packages
  Nepal Tourist Packages
  Nepal Tour
  Most Beautiful Places In The World

  ReplyDelete
 10. If you’re looking for professional SEO services, we are the best SEO agency for you. Our website optimization services help you to create on-page SEO factors better on your website.

  ReplyDelete
 11. A very high level post with a knowledgeable information .thanks you for giving me such a nice information. If you need any college level
  Assignment Help at reliable quality with better work. Kindly visit livewebtutors website we providing best assignment help services in
  Australia, USA, UK, UAE, and Canada etc.
  Read more now :- Assignment Help Australia

  ReplyDelete
 12. Thank you for share this article. This article is really informative. Using this article we can easily fix our outlook profile issues. The writing style is really nice so that we can easily understand the details. You may also dial Outlook Support Phone Number for the quick support.Get support click here:
  Is there a phone number for Outlook support?
  How Do I Contact Microsoft Outlook Support
  How do I call Outlook support?
  Outlook Support Phone Number
  Microsoft Outlook Support

  ReplyDelete
 13. Assignment studio.net is the place if you are struggling with your thesis writing or evaluation paper. We have professional thesis, essay writers to help you with any kind of assignment help.

  ReplyDelete
 14. At Assignment studio we have a number of service’s that we have to offer, among them MyAssignmenthelp is one of the most in demand service that majority of the students inquire about. Myassignmenthelp offered by assignment studio is considered to be one of the best assignment help service offered online by a team of professional and experienced academic writers.

  ReplyDelete
 15. I’m pursuing my Post Graduate and I have taken help for my assignment for several from GoAssignmentHelp. I’m very much happy with their services and I recommend all the students to take supply chain management assignment help from GoAssignmentHelp.

  ReplyDelete
 16. A lot of students need to rely on professional experts for the necessary finance case study help on the internet. And if you are stuck with such a task, you will also need the same.

  ReplyDelete
 17. 'I'm highly impressed by the piece of thoughts you have shared on this portal. all the best
  connect us on Assignment Help can shed your burden of assignments with a return of qualitative assignments.

  ReplyDelete
 18. Get help in management assignment help? Our top experts who have the knowledge in different fields deliver you the excellent assignment help online and they even proofread your assignment to find any error or plagiarism that might be present in your assignment.

  ReplyDelete
 19. I am a freelancer and have been helping a lot of students in providing assistance to students who frequently gets worried about their assessment tasks and went online to search for Australian Assignment Help terms.
  We at My Assignment Services have potentially recognized the need way back and started what we are an enlarged version of then. With many assignment helper companies in the market, no one has quite able to match the standard that we follow. We give utmost priority to students by strictly adhering to the assignment requirements as well as marking rubrics to score high grades. Our Programming Assignment Help writers are well-proficient in not only comprehending your assessment tasks but also to give an expert finish to it.
  Provided a well-written assignment suitable to your needs, your search for Essay Assignment Help will now end with My Assignment Services. You just have to visit our website for more information.

  ReplyDelete
 20. On the website's page, you will see your description,
  why not read this. Thank you, visit my site
  cerdaspoker
  depoqq
  dewakiukiu
  doyan99
  enjoyqq
  esiapoker
  gampangqq
  garampoker
  gemilangpoker
  giatqq

  ReplyDelete
 21. Very Nice Blog! This Blog is Totally Informative About Assignment help in Australia. If You Are Looking For The Assignment help Perth Provider Then You Should Definitely Go For myassignmenthelpau.com

  ReplyDelete
 22. Economics Dissertation Help is written within the kind of a long Dissertation that is usually required for getting the degree at the Economics Dissertation. It needs a thorough examination of the chosen topic. the aim that a dissertation writing serves is producing a valuable piece of writing that is also the amalgamation of a subject that's considerable with apt research using the understanding and knowledge that the author has acquired through his academic years.

  ReplyDelete
 23. I suggest all members choose Finance Assignment Help Australia for the best guideline in your academia. The perfect and expert assistant your requirement and learning assignment project by the university.

  ReplyDelete
 24. Assignment help :Talking of essay assistance in USA, choosing the topic carefully is the first and foremost thing to be considered before commencing the task of writing. At times, students don’t get that opportunity to pick an essay topic on their own, since it is pre-decided and assigned by their individual academic heads and institutions. Apart from choosing the essay topic wisely, the potential students are also required to draft the idea and prepare a rough diagram of things to be added and discussed in the paper. Choose .  For more detail : https://assignmenthelp.us/ 

  ReplyDelete
 25. Please let me know if you're looking for a writer for your site. You have some really great posts and I feel I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I'd absolutely love to write some material for your blog. Please send me an email if interested. Thank you!
  Assignment writing service

  ReplyDelete
 26. In our consistently on economy, organizations run 24 hours every day. Since quite a while ago gone are the days when staff landed at 8am and left at 5pm. Your clients are online day and night. This is the reason your IT staff needs quick 24-hour access to our Micro Focus specialists.
  mcafee.com/activate | my.avast.com | TomTom Home | BT Mail | Bitdefender login | Garmin Login

  ReplyDelete
 27. Thank you for this wonderful information looking forward for more. If you are in need for online assignment writing assistance for an intricate assignment and thesis topic, then avail our assignment writing service in Australia. and save your time to relax and do your studies properly. Our My Assignment Help online service in Australia has earned huge popularity among both domestic and international students. There’s no better place in the Australia than firstassignmenthelp . Contact us now to buy assignments online in the Australia
  Leave your tensions to us and enjoy your free time.

  ReplyDelete
 28. Hi, this is a nice blog thanks for sharing the Informative blog. Myassignmenthelp.com provide the Adidas pestle analysis for a assist to student queries. Our writers conduct thorough research to provide you with a flawless Adidas pestle analysis. My Assignment help brings Ikea Supply Chain Case Study .Writing an elaborate Ikea Supply Chain Case Study is anything but easy and most students lack the tenacity to work on the details accurately. If you get the more details Please visit the site through Link.

  ReplyDelete
 29. Nice blog, it's so knowledgeable, informative, and good-looking site. myassignmenthelpau is a great platform that has been performing astonishingly well. If yes, then you are on the right platform to receive the best Assignment help Sydney at an affordable price. They provide transparent and trusted work satisfying universal clientele each year.

  ReplyDelete
 30. Thank you for this wonderful information looking forward for more. If you are in need for online assignment writing assistance for an intricate assignment and thesis topic, then avail our assignment writing service in Australia. and save your time to relax and do your studies properly. Our Assignment Help Australia online service in Australia has earned huge popularity among both domestic and international students. There’s no better place in the Australia than firstassignmenthelp . Contact us now to buy assignments online in the Australia Leave your tensions to us and enjoy your free time.

  ReplyDelete
 31. i-LEND is an online marketplace connecting borrowers and lenders for loans. Although i-lend verifies credentials of registered users on the site, it does not guarantee any loan offers by lenders nor does it guarantee any repayments by borrowers. Users make offers/loan requests at their own discretion with the understanding of the risks involved in such transactions including loss of entire capital and/or no guarantee of recovery. Please read our Legal agreements to understand more.

  ReplyDelete
 32. Looking for My Assignment Help services, you must not hesitate and consider our professional that we will never leave you disappointed. Programming assignment help enables students and beginner programmers to understand the aspects of various languages and guides them to enhance the knowledge and programming skills. If you want then Contact our expert team.

  ReplyDelete
 33. Assignment Help Onlineby knowledgeable and experienced writers work like magic. When you have doubts about your project writing or anything, talk to experts of greatassignmenthelp Get an instant and quick help at reasonable price.
  Online Assignments
  Help to do Assignment
  Assignment Help Needed
  Get my Assignment Online
  Affordable Assignment Help

  ReplyDelete
 34. KloudWIFI truly believes that reliable, fast networks have been the game changers in driving innovation, productivity and instant collaboration supported by the relentless growth of convenient cloud-hosted applications. Even with a powerful, proven network infrastructure like Cisco Meraki and Ekahau, the end user experience can only be truly optimized by considering all the internal and external factors to the end user experiences. https://www.kloudwifi.comwireless lan solutions partner in Hyderabad

  ReplyDelete
 35. Kareerkonncect is a leading software training institute providing Software Training, Project Guidance, IT Consulting and Technology Workshops. Using our enhanced global software training delivery methodology, innovative software training approach and industry expertise, we provide high-value corporate training services that enable our clients to enhance business performance, accelerate time-to-market, increase productivity and improve customer service. http://kareerkonnect.com/ Opt jobs in usa

  ReplyDelete
 36. I want to thank you for this excellent read!! I certainly loved every little bit of it. I have got you book marked to check out new stuff you post. Our tested and proven writers spend many quality hours researching and writing our customers’ instructions. That’s how they create high-quality custom papers that help our customers better their writing skills. Even the strictest of teachers find it hard to deny those we help the “As” and “A-pluses” they deserve. Find more from My Assignment Help

  ReplyDelete
 37. Get Custom lipstick Boxes and printed packaging for your
  products.Small paper boxes are available at wholesale rates.

  ReplyDelete
 38. Thank you for this information, it is very useful for all. Get the best My Assignment Help Services at the cheapest price. Myassignmenthelpau provides the best organizational culture Statistics Assignment help in Australia. Therefore, to avail of our assignment help offering no plagiarism, Free Turnitin, Partial Payment, Unlimited Revisions, etc. you'll contact our team of highly professional, experienced, Ph.D. experts to avail the discounted services!

  ReplyDelete
 39. are you looking for best web hosting then click best hosting

  ReplyDelete
 40. What an alluring content that you have shared thumb up. Gone are the days when a normal 50-inch LCD screen was enough to make a movie night memorable. The home projector is now as affordable as ever, bringing family evening and date night to a whole new level. Visit Best Projector Under 300 for more.

  ReplyDelete
 41. What a resourceful piece of information thanks you for sharing. When it becomes hard to manage your online assignment, availing Online Assignment Help is the best choice. Many students often fail to submit their assignment before deadlines and end up scoring low grades because they didn’t have enough time to write the assignment given on time and satisfactorily. Visit Assignment Help for more.

  ReplyDelete
 42. involved in substance abuse and it has also been realized that many of them are school dropouts.cheap assignment help

  ReplyDelete
 43. GoAssignmentHelp is very useful for the students who are doing their masters and want to submit the document to take their degree. We are providing the best assignment service to everyone. Just contact us at +61-0283206023 for the best quality services. All subjects and types of assignments available.
  best programming Assignment | assignment help programming | programming assignment help in australia | free online programming assignment help | programming assignment help | online programming assignment services

  ReplyDelete
 44. This post was awesome thank you for sharing. GIS (Geographical Information System) are basically systems of computers that are designed to collect, analyze, manage and share geographical and spatial data. Remarkably, almost all environmental applications today utilize GIS. In other words, GIS has gained wide applications in both research, management of wildlife, tracking specific species, informing agricultural practices among a tone of other different uses. Learn more from GIS Assignment Help

  ReplyDelete
 45. Global Interscope is the best swimming pools designing in Hyderabad where the you can get all the facilities to improve better. swimming pool manufacturers Hyderabad
  We do Swimming Pools Designing, Execution, Equipment Supplies, Services and Lifestyle Products.

  ReplyDelete
 46. ABC Assignment Help is the most recognized and preferred one stop solution for students to get professional help in academic assignments, essays, research papers, reports and coursework. Our writers are experienced and competent to help students score outstanding grades and remarkable knowledge about the concerned subject.

  Read More - criminal law assignment help

  ReplyDelete
 47. My Assignment Help is an incomparable online assignment writing service delivering excellent Science assignment help service. Through a team of over 3000 subject experts we offer individual attention to every student making the assignment help experience completely unique and stress-free for students aiming to score high in every assignment. We even offer you free samples on our website that can be used as a quality reference to write a fresh piece of work and improve your grades.

  ReplyDelete
 48. ABC Assignment help provides best Machine learning assignment help service through professional computer science experts. You can learn about any area of machine learning like supervised learning, unsupervised learning, predictive models, regression models, clustering etc. from our experienced tutors. Our services come at an affordable cost making it possible for you to score high in assessments related to optimization methods, clustering algorithms, ensemble learning, deep learning, decision tree, gradient boosting or any other area of machine learning. Connect with one of our experts 24x7 to discuss your machine learning topic and project and start the unique experience of customized assignment help.

  ReplyDelete
 49. i am browsing this website dailly and get nice facts from here all the time.

  ReplyDelete
 50. My Assignment Help is a one-stop solution for all assignment help needs of students across Australia. With over a decade of experience we offer custom writing help along with assisting students to acquire useful knowledge and details information from our in-house team of subject experts. Get a proof of our knowledge and expertise from free samples section on our website.

  ReplyDelete
 51. It is a great chance I had to read your amazing article for sure I have cached for future reading. A geographic information system is a computer system that captures, stores, checks, and displays data related to locations on the Earth’s surface. GIS relates unrelated data to help individuals and organizations develop a better understanding of spatial patterns and relationships. Read more from GIS Assignment Help .

  ReplyDelete
 52. DrainVac Hyderabad is the leading dealer of Central Vacuum System for residential purpose. They have a wide range of vacuum system consisting of modern features and user-friendly, giving a whole new experience of cleaning interior area. But before you go ahead to buy this system, it is important to know what Central Vacuum System is and how it works? Central Vacuum system in Hyderabad

  ReplyDelete
 53. i am browsing this website dailly and get nice facts from here all the time

  ReplyDelete
 54. Excellent information Providing by your Article, thank you for taking the time to share with us such a nice article. Amazing insight you have on this, it's nice to find a website that details so much information about this topic. Kindly visit the EssayCorp website we providing the best assignment help services in Australia, USA and UK.

  For More Info: finance writing service

  ReplyDelete
 55. I have reaped a lot from your article thank you and looking forward for more. When it becomes hard to manage your online assignment, availing Online Assignment Help is the best choice. Many students often fail to submit their assignment before deadlines and end up scoring low grades because they didn’t have enough time to write the assignment given on time and satisfactorily. Read more on Assignment help .

  ReplyDelete
 56. MGLSarees.com - Shop Best Mangalagiri Handloom Cotton and Pattu Sarees | Dress Materials - Shop for the exclusive stylish and ethnic handloom sarees online at great price. ✯FREE SHIPPING Andhra Pradesh –Telangana (Hyderabad). Select from the best range of womens Dress Materials. Buy handloom silk and pattu sarees online, buy exclusive handloom cotton saris online, purchase handloom cotton sarees online, latest designer handloom saris, attractive prices, worldwide express shipping. MGLSarees - Mangalagiri Cotton and Pattu Sarees | Handloom Sarees | Dress Materials | Buy Mangalagiri Sarees Online at Low Prices.
  Mangalagiri Sarees Online | Handloom Sarees | Mangalagiri Dress Materials
  Mangalagiri Cotton Sarees Online | Mangalagiri Sarees | Mangalagiri Handloom Sarees Online
  Buy Mangalagiri Sarees Online at Low Prices
  Mangalagiri Pattu Sarees | Mangalagiri Pattu Sarees Online
  Mangalagiri Dress Materials Online

  ReplyDelete
 57. Access Assignment Help to finish your academic writing before the due dates. Enhance your marks as well as your performance using online academic writing services at cheap rates.
  Assignment Help Online
  Online Assignment Help
  Australia Assignment Help

  ReplyDelete
 58. Thank you for bringing to a halt my long search topic. I really benefited from your content. If you are experiencing trouble striking a balance between your busy academic life and handling your online classes, you can get help from a professional who will take online classes on your behave. It doesn’t matter the kind of help you need, whether it is passing your exam, finishing your assignments or even the entire classwork, you can get help here at Online Class Help .

  ReplyDelete
 59. Second Innings Home is the first and only premium home & health care service in India. Second Innings Home proposed across the nation features a beautiful campus ideally located in a well-maintained gated community in the format of a Star Hotel with luxurious amenities. It’s convenient to enjoy the privacy and to be near the city and nearby facilities. And yet it retains a sense of community spirit and the warmth of a small community.

  ReplyDelete
 60. Online assignment help connects needy students to highly-qualified academic writers who understand the basic requirements of a project submission in the UK. Get a valuable academic writing service within your budget through a trustworthy service provider.
  Online assignment help
  assignment help online
  assignment helper
  online assignment helper

  ReplyDelete
 61. You generally encounter quicken error ol-221-a|when trying to download transactions from the bank. To learn the troubleshooting procedure, you will have to read the blog-post. In this guide, you will obtain the simple and easy steps to fix such problem.
  Quicken Error OL-293-A
  Quicken Error OL-294-A 
  Quicken error OL--1-B
  Quicken Error CC-502
  Quicken won't open
  Quicken Error OL-301-A

  ReplyDelete
 62. QuickBooks Error 1603 windows 10 can occur due to corrupt files or incomplete installation. However, it can be resolved and can be back to the normal state.
  quickbooks update error 15270
  QuickBooks Error 6000
  quickbooks install diagnostic tool

  ReplyDelete

Popular Posts

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP