Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.

Sunday, February 28, 2010

Lidah Memang Tidak Bertulang
DIA ni ahli PAS, budak Pasir Tumbuh, Kelantan. Sesat pemmpin PAS berjangkit kepada budak ni. Kilang celaka PAS melahirkan generasi celaka seperti ini apabila dgn biadap, bangsat menuturkan bahawa `Ketua Puteri Ampang telah selamat kembali ke neraka'. Inilah hasilnya apabila Tok Gurunya sesat dan terbukti telah berjaya melahirkan anak2 muda yang sesat dan menyesatkan. Islamkan budak ini kalau mahu diukur dengan kenyataannya apabila Ketua Puteri Ampang meninggal dunia baru2 ini.

From the album:"Foto Dinding" by Rafi Awg Kechik


Hubungan kaum makin erat di era PakatanRusli Yasmin

AMPANG, 28 Feb: Hubungan di antara masyarakat daripada pelbagai kaum dan agama semakin erat di bawah pemerintahan Pakatan Rakyat pada sambutan Tahun Baru Cina.

Sambutan Tahun Baru Cina di Kampung Baru Ampang, malam tadi cukup menggambarkan sokongan masyarakat pelbagai kaum khususnya kaum Tionghhua kepada Pakatan Rakyat tidak luntur dan semakin utuh.

Mereka memenuhi Gelanggang Bola Keranjang Kampung Baru di sini bagi meraikan sambutan Tahun Baru Cina anjuran Dun Chempaka, Jawatankuasa Penduduk Kampung, Lajnah Perpaduan Nasional Dewan Pemuda PAS Pusat, Lajnah Perpaduan Nasional Negeri Selangor dan PAS Kawasan Pandan.

Menurut seorang penduduk yang ditemui, program tersebut merupakan program terbesar yang pernah dianjurkan semenjak tahun 1974 dan beliau merasa sangat gembira.

Bermula pada jam 8.00 malam dengan kehadiran tetamu-tetamu jemputan, antaranya Adun Chempaka, Iskandar Samad yang juga Exco Kerajaan Negeri Selangor, Kamaruzaman Mohamad, Setiausaha Dewan Pemuda PAS Pusat, Li Shuok Jin ahli majlis zon 17 dan Khairul Faizi Ahmad Kamil, Pengerusi Lajnah Perpaduan Nasional Dewan Pemuda PAS Pusat.

Selepas itu, gimik perasmian sambutan dimulakan dengan persembahan tarian singa.

Kemudian, Iskandar Samad dan Li Shuok Jin diberi penghormatan membuka kain rentang yang bertulis bermaksud Harimau Garang Menghalau Kezaliman dan Sing Tiong Hwa menyambut Tahun Baru yang berharapan. (gambar bawah)


Iskandar Samad dalam ucapan ringkasnya melahirkan rasa gembira dan terharu di atas sambutan yang sangat hebat oleh masyarakat Tionghua di sekitar situ.

Beliau juga berjanji, Pakatan Rakyat akan terus memberi perkhidmatan terbaik untuk rakyat.

"Selepas ini kita akan memberi bermacam-macam lagi untuk rakyat, tapi sekiranya dapat tawan satu Malaysia kita akan beri 'the best' lagi untuk rakyat," katanya yang juga merupakan Timbalan Pesuruhjaya PAS Selangor.

Katanya juga, rakyat yang berbilang kaum, agama dan berbeza ideologi politik mesti saling faham memahami di antara satu sama lain.

"Kalau kita berbeza tidak semestinya kita bergaduh, yang penting kita mesti erat perpaduan di antara kita,” tambahnya.

Ahli Parlimen Batu, Tian Chua yang hadir agak lewat turut diberi peluang menyampaikan ucapan ringkas kepada hadirin.

Pemuda PAS pula mengedarkan risalah perutusan Tahun Baru Cina Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat kepada semua masyarakat Cina di situ. (gambar bawah)


Malam itu turut diserikan dengan acara cabutan bertuah, persembahan daripada orkestra Cina, kompang, urami, sketsa dan persembahan nyanyian daripada Mr. Yau, Juara Karaoke Kampung Baru, Ampang pada tahun lepas.

Selain itu, Iskandar turut memberi angpau kepada kanak-kanak yang hadir.

Pertunjukan bunga api turut mewarnai program pada malam tersebut.

Akhir sekali, para jemputan dan semua yang hadir menyanyi dan bergambar beramai-ramai.

www.harakahdaily.net

Saturday, February 27, 2010

76 NGO bersatu pertahan hak Melayu dan IslamSebanyak 76 NGO Melayu bergabung hari ini bagi menubuhkan Majlis Perundingan NGO Melayu (MPM) dalam usaha mempertahankan dan melindungi hak-hak Melayu serta agama Islam di negara ini.

Antara NGO yang menyertai MPM ialah Pertubuhan Pribumi Perkasa Negara (Perkasa), Majlis Bekas Wakil Rakyat Malaysia (Mubarak), Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung, Persatuan Pemikir Profesional Melayu Malaysia dan Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs).

Presiden Perkasa, Datuk Ibrahim Ali yang bertindak sebagai wakil pertubuhan itu berkata, peranan MPM adalah sebagai pelindung dan benteng kepada pihak yang semakin hari cuba mengganggu-gugat hak-hak keistimewaan serta ekonomi orang Melayu, kedudukan agama Islam dan ketuanan Raja-Raja Melayu di negara ini.

"Pada masa sama, kita juga akan jadi pendesak yang berhemah kepada kerajaan supaya kerajaan tidak lari dan menyeleweng daripada perkara asas dalam Perlembagaan negara berdasarkan Perkara 153," katanya kepada pemberita selepas majlis pelancaran MPM di Kelab Sultan Sulaiman di ibunegara hari ini.

Beliau berkata satu persidangan meja bulat bersama-sama semua anggotanya akan diadakan pada 7 Mac ini untuk membincangkan hala tuju ekonomi orang Melayu apabila model ekonomi baru diumumkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak kelak.

"Kita juga berharap dapat jumpa perdana menteri sebelum model ekonomi baru itu diumumkan supaya kita tak mahu bila pengumuman dibuat ada NGO Melayu yang bersikap 'rumah dah siap pahat berbunyi'...sebab kita nak apa sahaja dasar yang telah kerajaan buat ia harus mendapat sokongan daripada semua pihak.

"Tetapi kerajaan juga perlu proaktif pada NGO Melayu, maksudnya ada tolak ansur kalau kerajaan nak sokongan daripada NGO, kerajaan juga kena ambil kira perasaan dan hati kami," kata Anggota Parlimen Pasir Mas itu.

Dalam kenyataan MPM yang diedarkan kepada media, MPM menetapkan bahawa setiap anggota hendaklah bersama-sama mengkaji setiap isu yang ada kepentingan orang Melayu, agama Islam, Kesultanan Melayu, keselamatan dan kesejahteraan negara sama ada ditimbulkan atau dipersoalkan oleh orang lain atau yang perlu diketengahkan dan diperjuangkan oleh orang Melayu.

Selain itu, MPM akan menyedia dan melaksanakan pelan tindakan bagi menangani atau menentang provokasi terhadap perkara-perkara menyentuh kepentingan orang Melayu dan Islam apabila ia ditakrifkan sebagai usaha pihak-pihak berkenaan sebagai menghasut atau membenci.

- Bernama

Friday, February 26, 2010

Pendakwa Raya Malaysia Patut Gugurkan Tuduhan Liwat Terhadap Peliwat Tegar


Bekas PM Kanada Desak Najib Gugur Kes Terhadap Anwar

Oleh Dzulkarnain Taib

KUALA LUMPUR 26 Feb - Ketika Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan kuncu-kuncu beliau di dalam Umno dan Barisan Nasional sibuk merancang pelbagai helah untuk menafikan Ketua Umum KEADILAN sebarang akses kepada keadilan berhubung perbicaraan "ala Gestapo" yang dihadapi beliau, kerisauan dan tekanan masyarakat antarabangsa semakin meningkat.

Terbaru bekas Perdana Menteri Kanada Paul Martin memberi amaran supaya kerajaan Najib mengugurkan tuduhan yang berunsur politik terhadap Datuk Seri Najib sekiranya Malaysia masih impikan untuk berada dikalangan negara-negara progresif dunia.

Dalam satu komentar beliau di dalam laman web akhbar "The Globe And Mail" Martin berkata Datuk Seri Anwar hendaklah dibenarkan bergerak bebas merealisasikan visi beliau terhadap Malaysia sebagai sebuah negara demokratik yang menghormati hak asasi manusia dan undang-undang antarabangsa.

"Kehadiran ramai perwakilan asing semasa perbicaraan Anwar adalah bukti amat jelas betapa prihatinnya masyarakat antarabangsa terhadap kes beliau.

"Ini adalah satu isu di mana seluruh dunia perlu bersuara lantang mengenainya," kata bekas Perdana Menteri berusia 71 tahun itu.

Martin yang menerajui kerajaan Kanada dari 2003 hingga 2006 berkata beliau mengenali Datuk Seri Anwar sejak kedua-dua mereka menjadi Menteri Kewangan bagi negara masing-masing pada tahun 1990an.

"Anwar adalah seorang yang amat komited kepada demokrasi, keadilan dan negara hukum. Saya menyaksikan dengan penuh rasa takjub bagaimana beliau telah diperlakukan sebegini rupa hanya kerana komitmen beliau kepada prinsip-prinsip tersebut.

"Beliau kini dilihat sebagai ancaman kepada pegangan kuasa kerajaan yang memerintah pada pilihan raya akan datang - faktor utama yang mendalangi tuduhan terbaru terhadap beliau," tegas beliau lagi.

Sehubungan itu Martin bersependapat dengan Ahli Parlimen Australia Michael Danby bahawa seluruh institusi kehakiman Malaysia dimanipulasi demi menyingkirkan Datuk Seri Anwar daripada arena politik tanahair.

"Danby berkata pendokong demokrasi Asia terkejut besar melihat apa yang berlaku kepada Anwar dan seluruh rakyat Malaysia berserta masyarakat antarabangsa maklum bahawa Anwar tidak bersalah dalam kes ini," kata Martin lagi.

suara-keadilan.com


"To summarise our judgment, even though reading the appeal record, we find evidence to confirm that the appellants (Anwar Ibrahim & Sukma Darmawan) were involved in homosexual activities and we are more inclined to believe that the alleged incident at Tivoli Villa did happen......"

(Abdul Hamid bin Haji Mohamad, HMP &Tengku Baharudin Shah bin Tengku Mahmud, HMR)
Hakim Mahkamah Persekutuan
Malaysia.
2 September 2004.


Saturday, February 20, 2010

Liwat - Sumpah Anwar

ini posting aku dalam blog Nurul Izzah http://nurulizzah.com/site/?p=157#comment-9237 tetapi telah dibuang olehnya.
Posting No. 329 - MulutMelayu


Dear Nurul Izzah,

Saya masih ingat lagi kejadian tahun 1998 (10 tahun lepas) lalu di mana DS Anwar Ibrahim berucap di rumahnya selang dua tiga hari selepas dipecat sebagai Timbalan Perdana Menteri Malaysia di Jalan Kilang Ubi, Tok Kun Bawah, Bukit Mertajam selepas isu sodomi ini pertama kali dibangkitkan.

Oleh kerana saya dan isteri amat suka kepada kepimpinan DS Anwar Ibrahim (kami orang Penang juga dan berbangga DS Anwar Ibrahim orang Melayu Pulau Pinang pertama akan menjadi PM Malaysia) kami bersusah payah bersama anak kecil datang ke rumah berkenaan yang letaknya mengadap kubur di belakang Majid Tok Kun Bawah itu hanya untuk mendengar penjelasan dari DS Anwar Ibrahim sendiri.

Tentu Izzah masih ingatkan kerana Izzah dan adik-adik berada depan tingkap memerhatikan kami sekalian? Kerana saya suami isteri amat bersimpati dengan isteri dan anak-anak DS Anwar Ibrahim yang dikatakan mengamalkan perbuatan sodomi (satu perbuatan kaum Sodom yang dikeji oleh Allah s.w.t. hinggakan Nabi Muhamadd s.a.w. sendiri tidak mengaku sebagai umatnya) semasa menjadi Timbalan Perdana Menteri Malaysia pada masa itu dan pada masa yang sama kami juga ingin menentukan sama ada isu sodomi ini hanya ‘tohmahan’ atau ‘konspirasi’ politik semata-mata.

Saya dan isteri menjangkakan isu sodomi ini akan senang sahaja dipatahkan / diselesaikan oleh DS Anwar Ibrahim sendiri. Saya dan isteri pada masa itu mengjangkakan DS Anwar Ibrahim akan bersumpah dengan nama Allah s.w.t. (tuhan kepada penganut agama Islam sahaja) bahawa DS Anwar Ibrahim tidak melakukan perbuatan sodomi ke atas Azizan Abu Bakar (ataupun tidak pernah melakukan perbuatan sodomi dalam hidupnya).

Jika DS Anwar Ibrahim bersumpah demikian maka secara tidak langsung ianya telah membuktikan isu sodomi DS Anwar Ibrahim itu hanya rekaan semata-mata (pandangan mula kami).

Tapi sehingga selesai ucapan berapi-rapi itu, DS Anwar Ibrahim tidak pula bersumpah dengan nama Allah mengatakan tidak melakukan perbuatan sodomi itu, sebaliknya bersumpah dengan nama Allah mengatakan tuduhan sodomi hanyalah ‘konspirasi’ sahaja. Sebagai pengaut agama Islam, kami amat percaya bahawa sejahat mana sesorang Muslim itu tapi dalam hatinya masih lagi takut membohongi Allah s.w.t. sendiri dan juga pembalasanNya di hari akhirat.

Apakah batu-batu nisan kubur orang-orang Islam Kg Ceruk Tok Kun Bawah yang berhadapan itu mengingatkannya DS Anwar Ibrahim yang kita manusia ini hanya hidup sementara sahaja dan akan kembali kekal jua kepada Allah s.w.t. dan tidak harus melafaskan satu pembohongan terhadap Allah???

Sejak hari itu kami suami isteri mula mempercayai yang ada sesuatu yang tidak kena atas peribadi DS Anwar Ibrahim itu sendiri, dan kami berdua dengan penuh minat mengikuti segala perbicaraan kes tuduhan liwat DS Anwar Ibrahim sama ada perbicaraan di Mahkamah Tinggi, Mahkamah Rayuan maupun Mahkamah Persekutuan walaupun ianya memakan masa bertahun-tahun. Keputusan Mahkamah mengesahkan segala kesangsian pertama kami selama ini.

Kepada sahabat-sahabat saya yang berketurunan Melayu dan beragama Islam saya berharap kita semua dapat bersabar dan jangan terlalu emosi dan berharap undang-undang Malaysia dapat dijalankan dengan sempurna dan adil kepada semua rakyat sebagaimana saranan DS Anwar Ibrahim sendiri pada hari ini agar kita semua hendaklah bersifat profesional bagi menangani isu ini.

Percayalah kepada Allah kerana itu adalah ketentuan Allah s.w.t.. Yang baiknya semuanya dari Allah dan yang tidaknya dari manusia sendiri. Marilah kita berdoa supaya Allah membantu kita dalam menyelesaikan isu ini dengan secepat mungkin.

“ALLAH MAHA ADIL”

Nota: Dalam kes ini (seperti kes sebelumnya), bukannya pihak ketiga (orang lain yang tidak terlibat secara fizikal dalam kes ini) yang membuat aduan yang mengatakan pihak pertama (DS Anwar Ibrahim) melakukan perbuatan liwat, tetapi pihak kedua orang yang diliwat - sodomised (Mohad. Saiful Bukhary) sendiri yang membuat aduan pihak pertama (DS Anwar Ibrahim) yang meliwatnya.

Jangan kita jadi Yahudi atau ulama Yahudi yang cuba mempermainkan ayat Allah An-Nur:4 itu demi kepentingan kita sendiri kerana Allah amat murka kepada kedurjanaan umatNya yang memutarbelitkan dan memberi tafsiran sebagaimana maksud ayat Allah s.w.t. itu diturunkan kepada Nabi Muhamad s.a.w.

Ayat An-Nur:4 itu adalah mengenai tuduhan pihak ketiga terhadap wanita mukminah melakukan zina (adultery).

Apakah gadis sunti yang telah dirogol memerlukan 4 saksi yang melihatnya dirogol bagi membuktikan aduannya itu?

Rujukan:
1. mykmu.net
2.dr.novandri
3.pemudaumno
4.peraktoday
5.tranungkite

Arak - Hukum dan Hukuman Minum ArakHukuman di dunia terhadap terhadap peminum arak tidak disebut dalam al-Quran, tetapi hanya disebut dalam hadis.

PENEMUAN PERKATAAN 'ARAK' / 'KHAMAR' ATAU PERKATAAN 'MABUK' DALAM AL-QURAN:-

AN NAHL (LEBAH) 016:67 (Makiyyah)


- Dan dari buah tamar (kurma) dan anggur kamu jadikan daripadanya minuman haram dan makanan serta minuman yang halal; sesungguhnya pada yang demikian itu terdapat satu tanda (yang membuktikan kekuasaan Allah) bagi orang-orang yang mahu menggunakan akalnya.

AL BAQARAH (LEMBU BETINA) 002:219 (Madaniyyah) [Ayat 281 – di Mina]


- Mereka bertanya kepadamu (Wahai Muhammad) mengenai arak dan judi. Katakanlah: "Pada keduanya ada dosa besar dan ada pula beberapa manfaat bagi manusia tetapi dosa keduanya lebih besar daripada manfaatnya dan mereka bertanya pula kepadamu: Apakah yang mereka akan belanjakan (dermakan)? Katakanlah: "Dermakanlah - apa-apa) yang berlebih dari keperluan (kamu). Demikianlah Allah menerangkan kepada kamu ayat-ayatNya (keterangan-keterangan hukumNya) supaya kamu berfikir:

AN NISAA (WANITA) 004:043 (Madaniyyah)


– Wahai orang-orang yang beriman, janganlah kamu hampiri sembahyang (mengerjakannya) sedang kamu dalam keadaan mabuk, hingga kamu sedar dan mengetahui akan apa yang kamu katakan. Dan janganlah pula (hampiri masjid) sedang kamu dalam keadaan Junub (berhadas besar) - kecuali kamu hendak melintas sahaja - hingga kamu mandi bersuci. Dan jika kamu sakit, atau sedang dalam musafir, atau salah seorang di antara kamu datang dari tempat buang air, atau kamu bersentuh dengan perempuan, kemudian kamu tidak mendapat air (untuk mandi atau berwuduk), maka hendaklah kamu bertayamum dengan tanah - debu, yang suci, iaitu sapukanlah ke muka kamu dan kedua tangan kamu. Sesungguhnya Allah Maha Pemaaf, lagi Maha Pengampun.

AL MAA-IDAH (HIDANGAN) 005:090-091 (Madaniyyah)


- Wahai orang-orang yang beriman! Bahawa sesungguhnya arak, dan judi, dan pemujaan berhala, dan mengundi nasib dengan batang-batang anak panah, adalah (semuanya) kotor (keji) dari perbuatan Syaitan. Oleh itu hendaklah kamu menjauhinya supaya kamu berjaya.


– Sesungguhnya Syaitan itu hanyalah bermaksud mahu menimbulkan permusuhan dan kebencian di antara kamu dengan sebab arak dan judi, dan mahu memalingkan kamu daripada mengingati Allah dan daripada mengerjakan sembahyang. Oleh itu, mahukah kamu berhenti (daripada melakukan perkara-perkara yang keji dan kotor itu atau kamu masih berdegil)?

MUHAMMAD (NABI MUHAMMAD S.A.W.) 047:015 (Madaniyyah)


– Sifat Syurga yang telah dijanjikan kepada orang-orang yang bertaqwa (ialah seperti berikut): ada padanya beberapa sungai dari air yang tidak berubah (rasa dan baunya), dan beberapa sungai dari susu yang tidak berubah rasanya, serta beberapa sungai dari arak yang lazat bagi orang-orang yang meminumnya, dan juga beberapa sungai dari madu yang suci bersih. Dan ada pula untuk mereka di sana segala jenis buah-buahan, serta keredaan dari Tuhan mereka. (Adakah orang-orang yang tinggal kekal di dalam Syurga yang sedemikian itu keadaannya) sama seperti orang-orang yang tinggal kekal di dalam neraka dan diberi minum dari air yang menggelegak sehingga menjadikan isi perut mereka hancur? (Sudah tentu tidak sama)!

(Hanya 6 ayat al-Quran di atas sahaja dijumpai, mungkin ada lebih lagi? Minta bantuan)

HUKUMAN TERHADAP PEMINUM ARAK:-

Daripada 6 ayat al-Quran dinyatakan di atas tiada pula hukuman ke atas peminum arak. Tetapi terdapat masalah hukuman yang diberikan kepada orang yang meminum arak dalam hadis-hadis. Sebagai tambahan penjelasan, berikut hadis-hadisnyanya:-

“Bahawasanya Rasulullah s.a.w. telah mendera orang yang meminum minuman keras dengan dua pelepah tamar 40 kali” (HR Muslim)

“Pada zaman Rasulullah s.a.w. hukuman meminum khamar dipukul 40 kali dengan dua selipar, maka pada zaman ‘Umar beliau menggunakan cemeti sebagai ganti tiap-tiap satu selipar” (HR Ahmad)

Dan banyak lagi hadis-hadis yang mengenainya, tetapi daripada bacaan saya didapati terdapat JUGA hadis-hadis yang bercanggah di antara satu sama lain hukuman ke atas peminum arak. Ada hadis yang menyatakan apa yang dilakukan bukan oleh Nabi Muhamad s.a.w. tetapi oleh Khalifah Abu Bakar dan lain-lain khalifah selepasnya.

Hukuman di dunia terhadap peminum arak yang disebut dalam hadis itu pula tidak konsisten dan bercanggah pula antara satu sama lain.

Berdasar kepada cerita yang terkandung dalam banyak hadis, hukuman terhadap peminum arak yang dilaksanakan pada zaman Rasulullah s.a.w. berbeza daripada seorang pesalah kepada seorang pesalah yang lain.

Malah ada hadis-hadis yang berkata bahawa Rasulullah s.a.w. tidak pernah melaksanakan sendiri hukuman itu, tetapi dilaksanakan oleh para sahabat baginda saja selepas baginda wafat.

Ini bermaksud Rasulullah tidak pernah mengambil tindakan ke atas peminum arak.

Di bawah ini diperturunkan pengertian beberapa hadis itu.

Dalam sebuah hadis yang terkandung dalam kitab Sahih al-Bukhari meriwayatkan bahawa Rasulullah s.a.w. mengarah sahabat-sahabatnya memukul seorang yang minum arak dengan kasut dan pelepah kurma.

Tetapi dalam sebuah hadis lain yang terkandung dalam kitab Sahih Muslim yang meriwayatkan bahawa Rasulullah sendiri memukul peminum arak dengan dua pelepah kira-kira 40 kali. Dalam menghurai hadis berkenaan, Imam Muslim menyebut bahawa Abu Bakar memukul peminum arak sebanyak 40 kali dan Omar ibn al-Khatab pula membuat sebatan 80 kali.

Abu Hanifah dan sahabat-sahabatnya, Malik, Al-Laits, keluarga Rasul dan satu pendapat lain dari As-Shafi’e menetapkan bahawa hukuman ke atas peminum khamar ialah 80 sebatan. Mereka mengatakan bahawa hukuman 80 sebatan ini telah diijma’ oleh para sahabat berdasarkan hadis Anas r.a. :

”Telah dibawa kepada Rasulullah s.a.w. seorang peminum khamar, maka Rasulullah memukulnya dengan sandalnya (selipar) sebanyak lebih kurang empat puluh kali. Kemudian Abu Bakar dibawa kepada peminum khamar, maka beliau berbuat seperti itu juga. Kemudian dibawa peminum khamar kepada Omar, lalu beliau bermesyuarat mengenai hukum hudud ini. Ibn Auf (Abdul Rahman) berkata: Sekurang-kurangnya hukum Hudud ialah 80 kali sebatan. Maka Omar memukul peminum tadi 80 kali sebatan”(HR Ahmad, Muslim, Abu daud dan At-Tarmizi)

Kerana tidak wujud hukuman terhadap pesalah minum arak dalam al-Quran (tidak seperti hukuman terhadap pencuri, penzina, penuduh (qazaf) dll.) serta berlaku pula perbezaan dan percanggahan dalam hadis-hadis di atas menyebabkan sesetengah ulamak menganggap hukuman terhadap pesalah minum arak bukan terjatuh dalam hukuman Hudud, sebaliknya ia hukuman takzir, iaitu hukuman ringan atau hukuman kecil yang kadarnya tidak ditetapkan oleh al-Quran dan hadis, tetapi ditetapkan oleh hakim atau mahkamah secara berijtihad.

Di bawah undang-undang yang digunapakai kepada rakyat Malaysia (tanpa mengira agama) adalah tidak menjadi apa-apa kesalahan jika meminum arak. Walau bagaimanapun ia menjadi satu kesalahan di bawah undang-undang atas akibat minum arak. Sebagai contoh kesalahannya memandu kenderaan di bawah pengaruh arak atau bertatakelakuan buruk (termasuk merosakkan harta benda) di khalayak awam akibat pengaruh arak. ‘Mabuk akibat arak’ juga bukannya boleh dijadikan satu asas pembelaan diri dalam mahkamah.

Di bawah Seksyen 510 Penal Code – Misconduct in public by a drunken person

“Whoever, in a state of intoxication, appears in any public place, or in any place which it is a trespass in him to enter, and there conducts himself in such a manner as to cause annoyance to any person, shall be punished with imprisonment for a term which may extend to ten days, or with fine which may extend to twenty ringgit, or with both”

Bagi rakyat Malaysia pemegang MyKad yang tertera Islam dalamnya, berikut adalah hukuman berkaitan arak yang digunapakai oleh kebanyakan negeri-negeri berlandaskan kepada Akta/Enakmen Jenayah Syariah Islam mengikut wilayah / negeri masing-masing, melainkan negeri-negeri dinyatakan di bawah secara khusus:-

(a) Sabitan kesalahan meminum arak (apa-apa minuman yang memabukkan) di kedai (atau di tempat awam) dengan sukarela (bukan dengan paksaan atau dipujuk rayu untuk meminumnya) boleh didenda tidak melebihi RM3,000 atau penjara selama tempoh tidak melebihi 2 tahun atau kedua-duanya. [Nota : Tiada sebatan]

(b) Sabitan kesalahan membuat, menjual, menawarkan, mempamerkan untuk jualan, menyimpan ataupun membeli arak (apa-apa minuman yang memabukkan) boleh didenda tidak melebihi RM5,000 atau penjara selama tempoh tidak melebihi 3 tahun atau kedua-duanya. [Nota : Tiada sebatan]


Walau bagaimanapun bagi negeri-negeri Pahang dan Kelantan hukuman bagi pesalah Muslim yang membuat, menjual, mengedar, menyimpan atau meminum minuman yang memabukkan adalah sama sahaja hukumannya, iaitu dengan hukuman denda tidak melebihi RM5,000 atau penjara tidak lebih 3 tahun dan disebat tidak melebihi 6 sebatan, manakala negeri-negeri Islam lain tidak mengenakan hukuman sebatan. Maknanya sebatan adalah hukuman wajib bagi pesalah kesalahan arak bagi kedua-dua negeri itu, tidak bagi negeri-negeri lain.

Ini pula adalah hukum dan hukuman yang ditetapkan dalam Enakmen Hudud oleh Hadi Awang semasa beliau menjadi Menteri Besar Terengganu dulu terhadap peminum arak. Orang Muslim yang membuat, mengedar atau menjual arak TIDAK DIKENAKAN HUKUMAN kerana menafsirkan orang Muslim itu sebagai tidak berdosa

Di bawah Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah (Hudud) Negeri Terengganu 2002

5. Syurb.

(1) Syurb adalah kesalahan meminum arak atau sebarang minuman yang sifatnya memabukkan, sama ada orang yang meminumnya mabuk atau tidak, dan tanpa mengira kuantiti yang diminumnya.

(2) Sesiapa yang melakukan kesalahan syurb hendaklah dihukum dengan hukuman seperti berikut:

(a) bagi kesalahan pertama atau kedua dengan sebat tidak kurang daripada empat puluh sebatan;

(b) bagi kesalahan ketiga dengan sebat tidak kurang daripada empat puluh sebatan dan tidak lebih daripada lapan puluh sebatan; dan

(c) bagi kesalahan keempat dan seterusnya dengan sebat tidak kurang daripada empat puluh sebatan dan tidak lebih daripada lapan puluh sebatan, dan boleh juga dikenakan hukuman penjara selama tempoh yang difikirkan patut oleh Mahkamah.


Ini bagi negeri Kedah:-

Seksyen 25. Minuman yang memabukkan.

(1) Mana-mana orang yang minum arak atau sebarang minuman yang memabukkan adalah bersalah atas suatu kesalahan dan boleh apabila disabitkan, dikenakan hukuman denda tidak melebihi lima ribu ringgit atau penjara selama tempoh tidak melebihi tiga tahun atau kedua-duanya.

(2) Mana-mana orang yang membuat, menjual, menghadiah, mempamerkan untuk jualan, menyimpan atau membeli apa-apa arak atau minuman yang memabukkan adalah bersalah atas suatu kesalahan dan boleh, apabila disabitkan, dikenakan hukuman denda tidak melebihi tiga ribu ringgit atau penjara selama tempoh tidak melebihi dua tahun atau kedua-duanya.


Hukuman terhadap kesalahan meminum lebih berat daripada membuat, mengedar ataupun menjual arak, dan tiada hukuman sebatan.

Mengapa berlainan dan tidak seragam hukumannya? Kerana fahaman yang berbeza tentang tafsiran ajaran agama Islam oleh masyarakat Melayu Islam di Malaysia.

Sila juga rujuk di sini untuk menambahkan pengetahuan

Friday, February 19, 2010

Anwar Ibrahim Sodomi II - Delay tactics


Anwar fail rayuan terhadap keputusan hakim enggan tarik diri
19/02/2010 7:45pm

KUALA LUMPUR 19 Feb. – Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini memfailkan notis rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur yang menolak permohonannya supaya Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd. Diah menarik diri daripada terus mendengar perbicaraan kes liwatnya.

Notis rayuan itu difailkan menerusi firma peguam Tetuan S.N. Nair & Partners di pejabat Pendaftar Mahkamah Tinggi di sini.

Salinan notis itu turut dihantar ke Pendaftar Mahkamah Rayuan di Putrajaya, kata peguam Sankara Nair kepada pemberita.

Semalam, ketika menolak permohonan Ketua Pembangkang itu, Hakim Mohamad Zabidin memutuskan tidak ada sebab kenapa beliau perlu menarik diri daripada mendengar kes itu dan jika beliau berbuat demikian, bermakna beliau lari daripada tanggungjawabnya sebagai seorang hakim.

Katanya, seseorang hakim yang telah mengangkat sumpah jawatan sudah semestinya tidak boleh mengelak diri daripada menjalankan tugas yang diamanahkan kepadanya.

Hakim Mohamad Zabidin menangguhkan sehingga 25 Mac sementara menunggu keputusan rayuan Anwar di Mahkamah Rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi itu.

Pada 8 Februari, Anwar memfailkan permohonan supaya hakim menarik diri daripada mendengar kes itu atas alasan keputusan hakim berat sebelah kerana tidak merujuk akhbar Utusan Malaysia bagi kesalahan menghina mahkamah. – Bernama

Kes Disiplin YB Zulkifli Nordin - Zulkifli akan pulang semula kepada PAS!


KENYATAAN MEDIA UNTUK EDARAN SEGERA
Tarikh: 18 Februari 2010

KES DISIPLIN YB ZULKIFLI NORDIN

Malam tadi (17 Februari 2010) Biro Politik KEADILAN mengadakan mesyuarat mingguan biasanya. Biro membincangkan beberapa perkara termasuk kes-kes disiplin.

Berhubung kes Zulkifli Nordin, Biro menyerahkan kepada Lembaga Disiplin untuk membuat keputusan dan menyampaikannya kepada Parti dengan seberapa segera. Lembaga diminta oleh Biro Politik untuk mengambil kira semua kenyataan melalui media yang telah dibuat oleh Zulkifli selepas surat tunjuk sebab dihantar kepadanya.

Biro Politik mengambil perhatian bahawa Lembaga Disiplin telah menghantar surat tunjuk sebab kepada Zulkifli pada 08 Februari 2010 melalui faks, emel dan surat berdaftar. Beliau diminta menjawab sebelum 12 Februari 2010 dan memberitahu sebelum 15 Februari 2010, pilihan beliau untuk tarikh pendengaran kes yang dicadangkan oleh Lembaga, iaitu 18 atau 23 Februari 2010.

Lembaga Disiplin tidak mendapat apa-apa jawapan daripada Zulkifli apabila kedua-dua tarikh 12 dan 15 Februari luput. Pada 16 Februari 2010 Zulkifli memberitahu melalui media beliau tidak dapat hadir kerana ke Korea dan kenyataan beliau kemudian disalinkan kepada Setiausaha Agung, Saifuddin Nasution.

Zulkifli pergi ke Korea atas urusan sendiri dan bukan dihantar oleh Parti. Parti tidak tahu-menahu tentang pemergian beliau. Beliau tidak pernah memberitahu Lembaga Disiplin mengenainya. Beliau juga tidak pernah mencadangkan tarikh lain untuk pendengaran.

Ini nampaknya menjadi cara biasa Zulkifli. Dalam kes yang lalu beliau memberi alasan tidak berada di Kuala Lumpur juga untuk mengelak hadir mengikut tarikh yang ditetapkan oleh Jawatankuasa Disiplin ketika itu.

Zulkifli memilih untuk lebih mementingkan urusan pribadinya ke Korea daripada hadir di hadapan Lembaga Disiplin untuk penyiasatan dan membela diri. Beliau tidak harus menyalahkan mana-mana pihak.

DR SYED HUSIN ALI
Timbalan Presiden KEADILAN

http://anwaribrahimblog.com/2010/02/19/kes-disiplin-yb-zulkifli-nordin/

Thursday, February 18, 2010

More women NGOs condemn caning of Muslim women


ABOLISH WHIPPING

Whenever a sexual crime occurs, fingers point in one direction – it's the woman. She asked for it. She deserves it. She needs to be punished. Women are always blamed for the crimes, Similarly, our society assumes that any woman who infringes the narrow band of "legitimate" sexual activity recognized by the authorities, ie, sexual relations between husband and wife, can expect a range of punishment, from social disapproval, stigma and even cruel physical punishment – whipping in the case of Muslims in Malaysia.

Malaysians were challenged today with the caning of the three Muslim women for having extramarital sex. As announced these women became the first women in the country to receive such punishment under Islamic law. Where is the compassion that our leaders often talk about?

JAG is also critical over the secrecy in which the whipping of the seven persons has taken place. The Minister of Home Affairs must explain to the public for the actions taken which are not accountable and transparent.

It is unfortunate that the existence of a plural legal system in Malaysia has led to different standards of justice for its citizens. While civil laws have mostly been amended to recognise equality and non-discrimination for non-Muslims, Muslim women suffer discrimination under an increasingly conservative interpretation of Islamic law. Constitutional guarantees of equality and non-discrimination are not extended to Muslim women due to the conservative understanding of Islam. It is, therefore, of utmost urgency that the authorities review the contradictory laws that exist in our country.

Whipping is not only a form of punishment that goes against the grain of all international human rights standards but also goes against the principles of the Federal Constitution. The whipping of women is not allowed under the common law but yet because of the plural legal system, injustices against women and human rights are allowed to happen unfettered. Having said that JAG reiterates that we do not support nor condone any form of whipping and corporal punishment meted against any person.

When March 8 happened, the nation waited with bated breath, expecting more human rights friendly laws. It is now two years down the road. What has been done with the State Enactments, including Syariah laws – to enshrine the principles of equality and human rights?
LETTER

Written by

Maria Chin Abdullah
Executive Director, Empower
18 Feb 2010

For an on behalf of the Joint Action Group for Gender Equality (JAG), comprising Empower, Women’s Aid Organisation (WAO), Women’s Center for Change, Sisters in Islam (SIS) and All Women’s Action Society (AWAM)

http://www.mysinchew.com/node/35351

Wednesday, February 17, 2010

Mind your own business... campur tangan Australia kerana AnwarBARU-baru ini, sekumpulan 50 orang senator dan Ahli Parlimen Australia menghantar surat protes meminta Malaysia tidak meneruskan dakwaan ke atas Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan alasan ia akan merosakkan imej negara.

Mereka mahu pendakwaan ke atas Anwar dihentikan demi meningkatkan keyakinan kepada sistem undang-undang yang adil dan saksama di Malaysia. Apa hak mereka mencampuri urusan Malaysia?

Adakah ini talian hayat buat Al-Juburi (gelaran kepada Anwar diberikan oleh Mat Sabu)

Tuesday, February 16, 2010

Isu Perarakan Sambutan Maulidur Rasul Pulau Pinang - Lu Fikir Le Sendiri !!!


Kronologi:-

1. 13 Januari 2010 - Surat Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Pulau Pinang rujukan PSUKPP/06/0604/6 bth. 13 Januari 2010 dengan tajuk MAJLIS PERARAKAN DAN PERHIMPUNAN UMMAH SEMPENA SAMBUTAN MAULIDUR RASUL PERINGKAT NEGERI PULAU PINANG TAHUN 1431H/2010M menyatakan Majlis Perarakan bersempena dengan sambutan Maulidur Rasul pada 26 Februari 2010 akan bermula di Padang Kota Lama dan berakhir di Dewan Seri Pinang dengan jarak perarakan adalah lebih kurang 3 hingga 4 kilometer.

Buktinya - http://www.penang.gov.my/index.php?ch=1&pg=93&ac=1497&format=ann

2. 05 Februari 2010 - Sambungan kepada surat PSUK bth. 13 Januari di atas, surat Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Pulau Pinang rujukan PSUKPP/06/(?) bth. 5 Februari 2010 memaklumkan bahawa Jawatankuasa Induk Majlis Sambutan Maulidur Rasul Peringkat Negeri Pulau Pinang 1431H/2010M dalam mesyuaratnya bertarikh 03 Februari 2010 telah memutuskan bahawa MAJLIS PERARAKAN bersempena dengan sambutan Maulidur Rasul adalah DIBATALKAN dan Majlis diteruskan dengan Majlis Perhimpunan Ummah pada 26 Februari, 2010 di Dewan Seri Pinang

Rujukan =


3. 12 Februari 2010 tetapi updated on 13 Februari 2010 - di bawah tajuk MAJLIS PERHIMPUNAN UMMAH SEMPENA SAMBUTAN MAULIDUR RASUL PERINGKAT NEGERI PULAU PINANG TAHUN 1431H/2010M memaklumkan bahawa Pengerusi Jawatankuasa Induk Majlis Sambutan Maulidur Rasul Peringkat Negeri Pulau Pinang memutuskan Majlis Perarakan akan diadakan juga seperti tahun-tahun sebelumnya.
Rujukan : http://www.penang.gov.my/index.php?ch=1&pg=93&ac=1498&format=ann

4. 12 Februari 2010 - Kenyataan akhbar HJ ABDUL MALIK KASSIM EXCO Agama berkaitan diadakan perarakan dsb.
http://www.penang.gov.my/index.php?ch=1&pg=93&ac=1499&format=ann

5. 13 Februari 2010


KENYATAAN AKHBAR - SEMPENA SAMBUTAN MAULIDUR RASUL PERINGKAT NEGERI PULAU PINANG TAHUN 1431H/2010M
13 FEBRUARI 2010
OLEH YB TUAN HJ ABDUL MALIK KASSIM


Kerajaan Negeri ingin membetulkan beberapa tanggapan yang salah yang tersiar di akhbar-akhbar tempatan terutama sekali Akhbar Utusan Malaysia dan beberapa blog-blog berhubung sambutan Maulidul Rasul Kerajaan Negeri Pulau Pinang bagi tahun ini.

Buat pertama kali saya bagi pihak Kerajaan Negeri Pulau Pinang telah menggeluarkan kenyataan pada 12 Februari 2010 semasa satu persidangan akhbar dan kenyataan telah di fakskan kepada semua akhbar tempatan pada hari yang sama berhubung sambutan Perayaan Maulidul Rasul.

Saya ingin menegaskan di sini yang saya mahu pun Kerajaan Negeri tidak pernah membuat kenyataan akhbar kepada umum berhubung Sambutan Maulidur Rasul sebelum ini.

Pada 13 Januari 2010, Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Pulau Pinang telah mengeluarkan surat kepada semua jabatan-jabatan kerajaan dan pada 15 Januari 2010, Jabatan Agama Islam Negeri Pulau Pinang (JAIPP) juga telah mengeluarkan surat kapada semua Qariah-qariah, NGO dan Agensi Swasta bagi memaklumkan yang Kerajaan Negeri akan mengadakan Perarakan dan Perhimpunan Ummah pada 26 Februari 2010 sempena perayaan Maulidul Rasul.

Jawatankuasa Induk Majlis Sambutan Perayaan Maulidul Rasul telah bermesyuarat 2 kali dan telah membincang beberapa idea dalam usaha memperkukuhkan ummah melalui program-program yang selaras dengan tema tahun ini : Memantap Ukhuwah, Memperkasa Ummah.

Surat yang dikeluarkan oleh Pejabat SUK pada 5 Februari 2010 ialah diantara idea yang diputuskan dan keputusan muktamad telah dibuat oleh Kerajaan Negeri dan surat dari Pejabat SUK bertarikh 12 Februari 2010 serta pengumuman saya pada tarikh yang sama tentang keseluruhan program sambutan. Kenyataan Akhbar yang dikeluarkan semalam di rujuk.

Saya ingin menegaskan di sini yang kepentingan memantap ukhwah dan memperkasa ummah adalah agenda utama Kerajaan Negeri Pulau Pinang dalam usaha meningkatkan martabat ummah ke peringkat Khairul Ummah.

Tarikh akhir kemaskini: 13/02/2010
Rujukan : http://www.penang.gov.my/index.php?ch=1&pg=93&ac=1500&format=ann


Jadinya, dalam mesyuarat pertama Jawatankuasa Induk Majlis Sambutan Maulidur Rasul Peringkat Negeri Pulau Pinang 1431H/2010M pada 03 Februari 2010 yang dipengerusikan oleh EXCO Agama YB Abdul Malik membatalkan perarakan sebagaimana dinyatakan di surat pertama PSUK pada 13 Januari itu. Surat pekeliling PSUK bertarikh 05 Februari 2010 mengesahkan arahan daripada EXCO Agama YB Malik supaya perarakan sambutan Maulidur Rasul ditiadakan tahun ini. Perkara yang berlaku selepasnya hanya nak menutup malu sang penipu

Guan Eng cuba tutup kesilapan

Oleh NURUL HUDA HASSAN
huda.hassan@utusan.com.my


PULAU PINANG 15 Feb. - Tindakan kerajaan negeri mengeluarkan pekeliling terbaru pada Jumaat lalu mengenai keputusan mengadakan perarakan sempena Maulidur Rasul disifatkan sebagai langkah untuk menutupi kesilapan mereka.

Ketua Penerangan Pemuda UMNO, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican berkata, tindakan tersebut seolah-olah dibuat secara tergesa-gesa.

"Kenapa perlu tergesa-gesa buat dan hantar pekeliling yang bertarikh 12 Februari itu sedangkan keesokan harinya hingga Isnin orang tidak bekerja kerana hari cuti, kenapa tidak tunggu selepas itu, jadi ini jelas menunjukkan mereka cuba berterusan membohongi rakyat.

"Kita nak ingatkan Ketua Menteri, Lim Guan Eng, jangan jadikan umat Islam di negara ini khususnya Pulau Pinang sebagai satu komoditi mainan, hari ini cakap lain esok pula cakap lain, dia berfikiran dangkal dan tidak faham amalan tradisi.

"Guan Eng terus menerus menipu dan tidak pernah sedikit pun ada rasa mahu meminta maaf dengan penipuan yang dibuat," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar mengenai isu perarakan Maulidur Rasul anjuran kerajaan negeri di Pejabat UMNO Bahagian Bayan Baru di sini hari ini.

Turut hadir Ketua Pemuda UMNO negeri, Norman Zahalan.

Utusan Malaysia pada Jumaat lalu melaporkan, kerajaan negeri memutuskan membatalkan perarakan itu melalui surat pekeliling bertarikh 5 Februari 2010 yang dikeluarkan oleh Pejabat Setiausaha Kerajaan negeri dan keesokan harinya pula seorang ketua jabatan tampil menunjukkan bukti.

Mengulas lanjut, Reezal Merican berkata, penjelasan Exco Agama, Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Abdul Malik Kassim bahawa surat pekeliling bertarikh 5 Februari itu dihantar hanya untuk mendapatkan cetusan idea mengenai majlis sambutan tersebut juga meragukan.

"Kalau betul dia nak minta cetusan idea, kenapa dalam pekeliling itu perlu beritahu majlis perarakan sempena Maulidur Rasul dibatalkan dan pada masa sama mengapa pula surat itu turut dilampirkan dengan aturcara majlis sekali, bukan ke pelik?.

"Kerajaan negeri sepatutnya boleh menyatakan di dalam surat tersebut bahawa penganjuran kali ini berbeza dan tidak perlulah kata ia dibatalkan.

"Adakah mereka takut perarakan bertukar ganas dan apakah persepsi Abdul Malik yang juga orang Islam begitu dangkal dan hina terhadap kaum sendiri," ujarnya.

Sehubungan itu, beliau mahu kerajaan negeri di bawah kepimpinan Guan Eng membuat penjelasan terbuka kepada rakyat terutama orang Islam berhubung perkara itu dan siapa sebenarnya yang mengarahkan perarakan tersebut dibatalkan.

"Sehingga hari ini, sesiapa pun tidak pernah menjawab siapa yang buat arahan untuk membatalkan perarakan itu, adakah Malik yang mengarahkan ia dibatalkan?

"Takkan mereka nak cakap Timbalan Setiausaha Kerajaan negeri yang bertanggungjawab buat pembatalan," katanya.

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0216&pub=Utusan_Malaysia&sec=Politik&pg=po_01.htm

Guan Eng bohong bukan Utusan - Ibrahim

KUALA LUMPUR 15 Feb. - Pendedahan pekeliling pembatalan perarakan Maulidur Rasul seperti disiarkan Utusan Malaysia semalam membuktikan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng berbohong mengatakan arahan itu tidak pernah dikeluarkan.

Presiden Pertubuhan Pribumi Perkasa (Perkasa), Datuk Ibrahim Ali berkata, apa yang terjadi ialah Guan Eng terpaksa menarik balik pembatalan itu selepas melihat tentangan kuat umat Islam di seluruh negara.

Menurutnya, beliau kesal dengan tuduhan mengatakan Utusan Malaysia membuat fitnah dalam isu itu sedangkan bukti yang ada jelas menunjukkan laporan akhbar berpengaruh itu adalah benar.

"Saya hari ini terkejut, beli akhbar Harakah dan tertulis di dalamnya 'Kerja jahat Utusan, fitnah berterusan terhadap Guan Eng, terkini isu Maulidur Rasul'.

"Hari ini juga saya baca dalam Utusan Malaysia dan disiarkan surat yang ditandatangani Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pengurusan), Datuk Muhammad Yusoff Wazir. Itu bukti yang Guan Eng berbohong.

"Tetapi Harakah, sebuah akhbar yang didokong parti Islam boleh bela Guan Eng yang batal perarakan Maulud," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Pelancaran sayap Wiranita, Wira dan Wirawati Perkasa di Dewan Tan Sri Mahfoz Khalid, Kompleks Kerja Raya di sini semalam.

Turut hadir Naib Presidennya, Datuk Mokhtar Samad, Presiden Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS), Jais Abdul Karim dan ketiga-tiga pemimpin sayap Perkasa berkenaan.

Ibrahim menambah, tindakan dilakukan Guan Eng itu jelas menunjukkan bahawa beliau bersifat anti Melayu dan bersifat rasis.

"Pas beri gelaran kononnya Guan Eng seakan-akan Khalifah Umar Abdul Aziz. Khalifah Umar Abdul Aziz apa macam tu,"
katanya.

Beliau turut menempelak Pas yang disifatkannya seakan-akan menjadi alat kepada DAP bagi mencapai cita-cita politik mereka.

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0216&pub=Utusan_Malaysia&sec=Politik&pg=po_11.htm

Perbezaan ALLAH kepada Muslims dan Christians

Comparison Study of Judaism, Christianity, and Islam Religion

Abrahamic Faith consists of Judaism, Christianity and Islam. These religions have something in common such as the belief of Adam is the first man created and the ancestor of all human beings, Abraham as a prophet, and the Torat as a revelation of God. Nevertheless there are also some significance differences among them.

Judaism is a tribal religion that can only confessed by a Jew tribe. This religion could not be spread to Non Jew. That is why the number of its follower is only a few. Around 14 million people in the world. Meanwhile the Christianity and Islam are spreading to all people in the world and confessed by billions of people.

About God

Judaism and Islam regard there is only one God. The Jews call the God as Yahweh which is third singular person means “He who is.” Muslims call God as Allah which is singular form and genderless from ilah (God). In the Quran, chapter Al Ikhlas stated the unity of God:

Say: He is Allah, the One!
Allah, the eternally Besought of all!
He begetteth not nor was begotten.
And there is none comparable unto Him.

Actually in the Bible the Unity of God also stated in the Ten Commandments of God in Exodus 20:1-3:-

20:20:1 - And God spake all these words, saying,

20:20:2 - I am the LORD thy God, which have brought thee out of the land of Egypt, out of the house of bondage.

20:20:3 - Thou shalt have no other gods before me.

Though in Judaism and Islam the Monotheism of God is absolute including of God’s essence, in Christianity there is a doctrine named Trinity that says God exists as 3 persons: Father, Son, and Holy Spirit who are united in one substance or being. The trinity consists of 2 words: Three and Unity. Three is One and One is three.

This concept is contradicted to Al Quran in Chapter Al Ikhlas that says God has no Father or Son. The Bible says:

“The God and Father of our Lord Jesus Christ, which is blessed for evermore, knoweth that I lie not.”[2 Corinthian 11:31]

“Blessed be God, even the Father of our Lord Jesus Christ, the Father of mercies, and the God of all comfort” [2 Corinthian 1:3]

The Bible verses above clearly said that God is the Father of Lord Jesus Christ. On the other hand, in Islam strictly stated the Oneness of God, that God is one, God has no Father or Son as follows:

“And say: Praise be to Allah, Who hath not taken unto Himself a son, and Who hath no partner in the Sovereignty,nor hath He any protecting friend through dependence. And magnify Him with all magnificence.” [Al Israa’:111]

Allah has no Son or Partner

“Allah hath not chosen any son, nor is there any God along with Him; else would each God have assuredly championed that which he created, and some of them would assuredly have overcome others. Glorified be Allah above all that they allege.” [Al Mu’minuun:91]

About Jesus

The Jews not only deny Jesus as a God or a prophet, but they also tried to kill Jesus as a pervert.

On the contrary, the Christians regard Jesus as a God:

“The grace of the Lord Jesus Christ, and the love of God, and the communion of the Holy Ghost, be with you all. Amen.” [2 Corinthian 13:14]

Islam regards Jesus not as a God, but only a human being that became a messenger of God:

“And when Allah saith: O Jesus, son of Mary! Didst thou say my mother for two gods beside Allah? He saith: Be glorified to which I had no right. If I used to say it, then Thou my mind, and I know not what is in Thy mind. Lo! Thou, only Things Hidden.” [Al Maa’idah:116]

According to Islam, Jesus only a prophet to call people to worship only one God as God order in the Ten Commandments:

“I spake unto them only that which Thou commandedst me, and your Lord. I was a witness of them while I dwelt tookest me Thou wast the Watcher over them. Thou art” [Al Maa’idah:117]

About Jesus Parent

As the Bible verses above, the Christianity regards Jesus as the Son of God:

“The beginning of the gospel of Jesus Christ, the Son of God” [Mark 1:1]

“He shall be great, and shall be called the Son of the Highest: and the Lord God shall give unto him the throne of his father David” [Luke 1:32]

Nonetheless, on Matthew 1:16-18 said that Jesus’ father is Joseph though Jesus was born from virgin Mary before Mary married to Joseph or having sex with him:

1:16 - And Jacob begat Joseph the husband of Mary, of whom was born Jesus, who is called Christ.

1:17 - So all the generations from Abraham to David are fourteen generations; and from David until the carrying away into Babylon are fourteen generations; and from the carrying away into Babylon unto Christ are fourteen generations.

1:18 - Now the birth of Jesus Christ was on this wise: When as his mother Mary was espoused to Joseph, before they came together, she was found with child of the Holy Ghost.

Jesus’ family tree at last follows Joseph’s instead of Mary’s.

On another verse described Jesus as the son of David, the son of Abraham.

The book of the generation of Jesus Christ, the son of David, the son of Abraham.” [Matthew 1:1]

Jesus the Son of Man:

“For the Son of man is Lord even of the sabbath day.” [Matthew 12:8]

According to Islam Jesus is the Son of Mary. Not the Son of God or Joseph:

“The Messiah, son of Mary, was no other than a messenger, whom had passed away before him. And his mother was a used to eat (earthly) food. See how we make the revelations they are turned away!” [Al Maa’idah:75]

The Power of God

In the Bible, Genesis 32:25-28 said that Jacob fought with God from night until dawn. When God could not defeated Jacob, God touch the hollow of Jacob’s thigh.

God named Jacob as Israel because Jacob has fought God and men and Jacob prevailed [Genesis 32:24-28]:

“32:24 - And Jacob was left alone; and there wrestled a man with him until the breaking of the day.

32:25 - And when he saw that he prevailed not against him, he touched the hollow of his thigh; and the hollow of Jacob's thigh was out of joint, as he wrestled with him.

32:26 - And he said, Let me go, for the day breaketh. And he said, I will not let thee go, except thou bless me.

32:27 - And he said unto him, What is thy name? And he said, Jacob.

32:28 - And he said, Thy name shall be called no more Jacob, but Israel: for as a prince hast thou power with God and with men, and hast prevailed.”

In the Gospel Matthew told how Jesus the God caught, spit, and beaten by men [Matthew 27:27-31]:

27:27 - Then the soldiers of the governor took Jesus into the common hall, and gathered unto him the whole band of soldiers.

27:28 - And they stripped him, and put on him a scarlet robe.

27:29 - And when they had platted a crown of thorns, they put it upon his head, and a reed in his right hand: and they bowed the knee before him, and mocked him, saying, Hail, King of the Jews!

27:30 - And they spit upon him, and took the reed, and smote him on the head.

27:31 - And after that they had mocked him, they took the robe off from him, and put his own raiment on him, and led him away to crucify him.”

In Islam God is the Most Powerful. He cannot be beaten by any man even if they are all join together against Him:

“If He will, He can be rid of you and bring (instead of you). That is not a hard thing for Allah.” [Al Faathir: 16-17]

“Thy Lord is the Absolute, the Lord of Mercy. If He will, He can remove you and can cause what He will to follow after you, even as He raised you from the seed of other folk.” [Al An’aam:133]

From the verses of Holy Book above, can you tell us which the Most Powerful God is?

The Independence of God

In Gospel Matthew said how Jesus complain and cry: “My God, my God, why hast thou forsaken me?”

And about the ninth hour Jesus cried with a loud voice, saying, Eli, Eli, lama sabachthani? that is to say, My God, my God, why hast thou forsaken me?”
[Matthew 27:46]

Do you think such statement will come out from the Most Powerful God?

In the Al Quran said that God is not a weak man that needs help:

“And say: Praise be to Allah, Who hath not taken unto Himself a son, and Who hath no partner in the Sovereignty, nor hath He any protecting friend through dependence. And magnify Him with all magnificence.” [Al Israa’:111]

Whom should we worship for? The weak and need help God or the Most Powerful God?

The Knowledge of God

In Gospel Mark 11:12-13 said that Jesus felt hungry and did not know if the Fig tree is fruitless because it is not its season.

11:12 - And on the morrow, when they were come from Bethany, he was hungry:

11:13 - And seeing a fig tree afar off having leaves, he came, if haply he might find any thing thereon: and when he came to it, he found nothing but leaves; for the time of figs was not yet.” [Mark 11:12-13]

In Islam God is All Knowing:

“And with Him are the keys of the invisible. None but He knoweth them. And He knoweth what is in the land and the sea. Not a leaf falleth but He knoweth it. Not a grain amid the darkness of the earth, naught of wet or dry but it is noted in a clear record“ [Al An’aam:59]

Is God Sleep?

In Matthew 8:24 said that Jesus was a sleep:

“And, behold, there arose a great tempest in the sea, insomuch that the ship was covered with the waves: but he was asleep.” [Matthew 8:24]

According to Islam, God never feel weak such as sleepy or sleep:

Allah! There is no God save Him, the Alive, the Eternal. Neither slumber nor sleep overtaketh Him. Unto Him belongeth whatsoever is in the heavens and whatsoever is in the earth. Who is he that intercedeth with Him save by His leave? He knoweth that which is in front of them and that which is behind them, while they encompass nothing of His knowledge save what He will. His throne includeth the heavens and the earth, and He is never weary of preserving them. He is the Sublime, the Tremendous.” [Al Baqarah:255]

Prohibition of Statue

In the Ten Commandments stated in Exodus 20:4-5 God forbid man to make any statue:

20:4 - Thou shalt not make unto thee any graven image, or any likeness of any thing that is in heaven above, or that is in the earth beneath, or that is in the water under the earth.

20:5 - Thou shalt not bow down thyself to them, nor serve them: for I the LORD thy God am a jealous God, visiting the iniquity of the fathers upon the children unto the third and fourth generation of them that hate me” [Exodus 20:4-5]

However the Christians now make many statues of Jesus and Mary and put them on the churches.

In Islam making statues is forbidden. In Hadeeth Bukharee, Ummu Salamah and Ummu Habibah said there is a beautiful church in Habsyi (Mary Church) with some beautiful statues. Muhammad said “When their saint died, the Christians will build church on the grave. Then they make many statues in the church. They are the worst creatures before God in the day of judgement”

The Holy Book

Though the Jews Holy Book is quoted in Bible as the Old Testament, yet there are some significant differences between them. The Jews Holy Book mostly written in Hebrew and a few in Aramaic. On the other the Old Testament in Christianity the oldest one written in Greek with 7 additional books.

The New Testament consists of 27 books (including 4 gospels) and originally written in Greek between 50-150 AD (Jesus died arount 29 AD).

The gospel consists of 4 different versions originally written in Greek namely: Mark, Matthew, Luke, and John. The Gospels written around 70-100 AD about 40 years after the death of Jesus.

For example, Luke wrote Gospel for a man called Theophilus

1:1 - For as much as many have taken in hand to set forth in order a declaration of those things which are most surely believed among us,

1:2 - Even as they delivered them unto us, which from the beginning were eyewitnesses, and ministers of the word;

1:3 - It seemed good to me also, having had perfect understanding of all things from the very first, to write unto thee in order, most excellent Theophilus,

1:4 - That thou mightestknow the certainty of those things, wherein thou hast been instructed.” [Luke 1:1-4]

Luke sometime only guesses such as Jesus about thirty years of age and use the word “As was supposed”.

“And Jesus himself began to be about thirty years of age, being (as was supposed) the son of Joseph, which was the son of Heli” [Luke 3:23]

Though Jesus language is Aramaic, but the New Testament original language at least the oldest version is all in Greek.

If in Luke 3:23 Jesus’ grand father’s name is Heli,

In Matthew 1:16 Jesus’ grand father is Jacob:

“And Jacob begat Joseph the husband of Mary, of whom was born Jesus, who is called Christ” [Matthew 1:16]

On the other hand, there is only one version of the Al Quran which is memorized by millions of Muslims and still in its original language: Arab, the language of Muhammad.

“Lo! We revealed it (Al Quran) on the Night of Power” [Al Qadr:1]

Al Quran revealed by Allah to Muhammad. And Muhammad passed it on his followers. Some of the followers memorized Al Quran, some wrote it down on several media (leaves, bones, leather, etc). Abu Bakar, Muhammad’s friend, gather the Al Quran to be one. And Usman, another Muhammad’s friend, then compiled the Quran into one book called Mushaf Usmani with punctuation mark so the spelling complies with the Arabic language standard.

The Circumcision Obligation for Men

In Judaism and Islam, Circumcision is an obligation for men. It is complied with Bible [Genesis 17:10-14]:-

17:10 - This is my covenant, which ye shall keep, between me and you and thy seed after thee; Every man child among you shall be circumcised.

17:11 - And ye shall circumcise the flesh of your foreskin; and it shall be a token of the covenant betwixt me and you.

17:12 - And he that is eight days old shall be circumcised among you, every man child in your generations, he that is born in the house, or bought with money of any stranger, which is not of thy seed.

17:13 - He that is born in thy house, and he that is bought with thy money, must needs be circumcised: and my covenant shall be in your flesh for an everlasting covenant.

17:14 - And the uncircumcised man child whose flesh of his foreskin is not circumcised, that soul shall be cutoff from his people; he hath broken my covenant”

The uncircumcised man is regarded as unclean in Isaiah 52:1:

“Awake, awake; put on thy strength, O Zion; put on thy beautiful garments, O Jerusalem, the holy city: for henceforth there shall no more come into thee the uncircumcised and the unclean” [Isaiah 52:1]

However though God said in Genesis 17:13 that circumcision is an everlasting covenant, the Christians no longer doing the obligation because Paul who claimed become apostle after Jesus died (when Jesus alive Paul is Jesus enemy) said that circumcision is no longer an obligation [Romans 2:25-29 – 3:1]:

2:25 - For circumcision verily profiteth, if thou keep the law: but if thou be a breaker of the law, thy circumcision is made uncircumcision.

2:26 - Therefore if the uncircumcision keep the righteousness of the law, shall not his uncircumcision be counted for circumcision?

2:27 - And shall not uncircumcision which is by nature, if it fulfil the law, judge thee, who by the letter and circumcision dost transgress the law?

2:28 For he is not a Jew, which is one outwardly; neither is that circumcision, which is outward in the flesh:

2:29 - But he is a Jew, which is one inwardly; and circumcision is that of the heart, in the spirit, and not in the letter; whose praise is not of men, but of God.

3:1 What advantage then hath the Jew? or what profit is there of circumcision?”

The Prohibition of Eating Swine

In Judaism and Islam, eating swine is strictly forbidden. It is complied with Leviticus 11:7-8 and Deuteronomy 14:8:

11:7 And the swine, though he divide the hoof, and be cloven-footed, yet he cheweth not the cud; he is unclean to you. 8 Of their flesh shall ye not eat, and their carcass shall ye not touch; they are unclean to you.” [Leviticus 11:7-8]

In the Al Quran the prohibition stated:

“He hath forbidden you only carrion, and blood, and swine flesh, and that which hath been immolated to (the name of) any other than Allah. But he who is driven by necessity, neither craving nor transgressing, it is no sin for him. Lo! Allah is Forgiving, Merciful.” [Al Baqarah:173]

Nevertheless Swine Flesh is a common food among the Christians now.

Original Sin

In the Christianity known the Original Sin Doctrine. All human race are sinners because of Adam committed sin by eating forbidden fruit. That is why Jesus sent down as the Saviour to redeem the original sin. In Exodus 20:5 God said that He will punish the children, the third and fourth generation for the iniquity of their fathers:

“Thou shalt not bow down thyself to them, nor serve them: for I the LORD thy God am a jealous God, visiting the iniquity of the fathers upon the children unto the third and fourth generation of them that hate me;” [Exodus 20:5]

In Islam every one will only responsible for their own sin. No one can be punished because of other people sin:

“Say: Shall I seek another than Allah for Lord, when He is Lord of all things? Each soul earneth only on its own account, nor doth any laden bear another's load. Then unto your Lord is your return and He will tell you that wherein ye differed.” [Al An’aam:164]

Slander on Lot

In the Bible, Genesis 19:30-38 said that Lot had drink wine and committed sexual intercourse with his own daughters (incest) and had children (or grandchildren?) from them:

19:30 - And Lot went up out of Zoar, and dwelt in the mountain, and his two daughters with him; for he feared to dwell in Zoar: and he dwelt in a cave, he and his two daughters.

19:31 - And the firstborn said unto the younger, Our father is old, and there is not a man in the earth to come in unto us after the manner of all the earth:

19:32 - Come, let us make our father drink wine, and we will lie with him, that we may preserve seed of our father.

19:33 - And they made their father drink wine that night: and the firstborn went in, and lay with her father; and he perceived not when she lay down, nor when she arose.

19:34 - And it came to pass on the morrow, that the firstborn said unto the younger, Behold, I lay yester night with my father: let us make him drink wine this night also; and go thou in, and lie with him, that we may preserve seed of our father.

19:35 - And they made their father drink wine that night also: and the younger arose, and lay with him; and he perceived not when she lay down, nor when she arose.

19:36 - Thus were both the daughters of Lot with child by their father.

19:37 - And the first born bare a son, and called his name Moab: the same is the father of the Moabites unto this day.

19:38 - And the younger, she also bare a son, and called his name Benammi: the same is the father of the children of Ammon unto this day.” [Genesis 19:30-38]

In Islam stated that Lot is really a prophet and cleanfrom such a sin such as drinking liquor or doing incest:

“And lo! Lot verily was of those sent (to warn)” [Ash Shaafaat:133]

In the Quran stated that God has raised Lot’s degree over people. If common people will not commit adultery with their own daughter, then a prophet such as Lot will not such a thing:

“And Ishmael and Elisha and Jonah and Lot. Each one of them did We prefer above (Our) creatures” [Al An’aam:86]

Slander on David

In Bible, 2 Samuel 11:2-17 said that David (who in Matthew 1:1 described as Jesus’ father) committed adultery with Uriah’s wife, Bathsheba. After that,David ordered Joab to send Uriah to the front line of a battle and then deserted him so Uriah get killed by the enemy:

11:2 And it came to pass in an eveningtide, that David arose from off his bed, and walked upon the roof of the king's house: and from the roof he saw a woman washing herself; and the woman was very beautiful to look upon.

3 And David sent and inquired after the woman. And one said, Is not this Bathsheba, the daughter of Eliam, the wife of Uriah the Hittite?

4 And David sent messengers, and took her; and she came in unto him, and he lay with her; for she was purified from her uncleanness: and she returned unto her house.” [2 Samuel 11:2-4]

In 2 Samuel 13:11-14 also stated that the son of David, Amnon raped his own sister, Tamar:

13:11 And when she had brought them unto him to eat, he took hold of her, and said unto her, Come lie with me, my sister.

12 And she answered him, Nay, my brother, do not force me; for no such thing ought to be done in Israel: do not thou this folly.

13 And I, whither shall I cause my shame to go? and as for thee, thou shalt be as one of the fools in Israel. Now therefore, I pray thee, speak unto the king; for he will not withhold me from thee.

14 Howbeit he would not hearken unto her voice: but, being stronger than she, forced her, and lay with her.” [2 Samuel 13:11-14]

In the Al Quran, the Slander over David is denied:

“Those of the children of Israel who went astray were cursed by the tongue of David, and of Jesus, son of Mary. That was because they rebelled and used to transgress.” [Al Maa-idah:78]

Prohibition of Adultery / Sex Story

In the story of Adultery or prohibition of Adultery, the Bible described it very detailed:

23:1 The word of the LORD came again unto me, saying,

2 Son of man, there were two women, the daughters of one mother:

3 And they committed whoredoms in Egypt; they committed whoredoms in their youth: there were their breasts pressed, and there they bruised the teats of their virginity.

4 And the names of them were Aholah the elder, and Aholibah her sister: and they were mine, and they bare sons and daughters. Thus were their names; Samaria is Aholah, and Jerusalem Aholibah.

5 And Aholah played the harlot when she was mine; and she doted on her lovers, on the Assyrians her neighbours,

6 Which were clothed with blue, captains and rulers, all of them desirable young men, horsemen riding upon horses.

7 Thus she committed her whoredoms with them, with all of them that were the chosen men of Assyria, and with all on whom she doted: with all their idols she defiled herself.

8 Neither left she her whoredoms brought from Egypt:for in her youth they lay with her, and they bruised the breasts of her virginity, and poured their whoredom upon her.

9 Wherefore I have delivered her into the hand of her lovers, into the hand of the Assyrians, upon whom she doted.

10 These discovered her nakedness: they took her sons and her daughters, and slew her with the sword: and she became famous among women; for they had executed judgment upon her.

11 And when her sister Aholibah saw this, she was more corrupt in her inordinate love than she, and in her whoredoms more than her sister in her whoredoms.

12 She doted upon the Assyrians her neighbours, captains and rulers clothed most gorgeously, horsemen riding upon horses, all of them desirable young men.

13 Then I saw that she was defiled, that they took both one way,

14 And that she increased her whoredoms: for when she saw men portrayed upon the wall, the images of the Chaldeans pourtrayed with vermilion,

15 Girded with girdles upon their loins, exceeding in dyed attire upon their heads, all of them princes to look to, after the manner of the Babylonians of Chaldea, the land of their nativity:

16 And as soon as she saw them with her eyes, she doted upon them, and sent messengers unto them into Chaldea.

17 And the Babylonians came to her into the bed of love, and they defiled her with their whoredom, and she was polluted with them, and her mind was alienated from them.

18 So she discovered her whoredoms, and discovered her nakedness: then my mind was alienated from her, like as my mind was alienated from her sister.

19 Yet she multiplied her whoredoms, in calling to remembrance the days of her youth, wherein she had played the harlot in the land of Egypt.

20 For she doted upon their paramours, whose flesh is as the flesh of asses, and whose issue is like the issue of horses.

21 Thus thou calledst to remembrance the lewdness of thy youth, in bruising thy teats by the Egyptians for the paps of thy youth.” [Ezekiel 23:1-21]

In Song of Solomon 7:1-8 the sexual desire described like this:

7:1 How beautiful are thy feet with shoes, O prince's daughter! the joints of thy thighs are like jewels, the work of the hands of a cunning workman.

2 Thy navel is like a round goblet, which wanteth not liquor: thy belly is like an heap of wheat set about with lilies.

3 Thy two breasts are like two young roes that are twins.

4 Thy neck is as a tower of ivory; thine eyes like the fishpools in Heshbon, by the gate of Bathrabbim: thy nose is as the tower of Lebanon which looketh toward Damascus.

5 Thine head upon thee is like Carmel, and the hair of thine head like purple; the king is held in the galleries.

6 How fair and how pleasant art thou, O love, for delights!

7 This thy stature is like to a palm tree, and thy breasts to clusters of grapes.

8 I said, I will go up to the palm tree, I will take hold of the boughs thereof: now also thy breasts shall be as clusters of the vine, and the smell of thy nose like apples” [Song of Solomon 7:1-8]

In the Al Quran the prohibition of Adultery described in a gentle way so it do not arouse sexual desire of its readers. The readers will not have desire to have sex with his wife or close friend or masturbate after reading the holy book:

“And come not near unto adultery. Lo! it is an abomination and an evil way. “ [Al Israa’:32]

Even the permission of having sex in the month of fasting described in a very decent way:

“It is made lawful for you to go unto your wives on the night of the fast. They are raiment for you and ye are raiment for them.” [Al Baqarah:187]

That is the Holy Book of Al Quran!

Retaliation Law

In the Old Testament, Exodus 21:11-22:19 stated the Retaliation Law, namely death sentence for killer, an eye for an eye and a tooth for a tooth:

“He that smiteth a man, so that he die, shall be surely put to death.” [Exodus 21:12]

“21:24 Eye for eye, tooth for tooth, hand for hand, foot for foot,

25 Burning for burning, wound for wound, stripe for stripe.” [Exodus 21:24-25]

But on the New Testament the Retaliation Law is eliminated and the Christians no longer follow the rule.

In the Al Quran the Retaliation Law restored:

“O ye who believe! Retaliation is prescribed for you in the matter of the murdered; the freeman for the freeman, and the slave for the slave, and the female for the female...” [Al Baqarah:178]

The Retaliation Law applied so people will think twice before they kill others. If they kill other people then they will be sentenced to death so they could no longer kill innocent people again in the future By this way the world will be safer for innocent people (but not for the killers):

“And there is life for you in retaliation, O men of understanding, that ye may ward off (evil).” [Al Baqarah:179]

Evil or Serpent who Cheated Adam and Eve?

In Genesis 3:1-19 said that Serpent is the most clever among animals and could talk so it could cheat human: Adam and Eve:

3:1 - Now the serpent was more subtle than any beast of the field which the LORD God had made. And he said unto the woman, Yea, hath God said, Ye shall not eat of every tree of the garden?

3:2 - And the woman said unto the serpent, We may eat of the fruit of the trees of the garden:

3:3 - But of the fruit of the tree which is in the midst of the garden, God hath said, Ye shall not eat of it, neither shall ye touch it, lest ye die.

3:4 - And the serpent said unto the woman, Ye shall not surely die:

3:5 - For God doth know that in the day ye eat thereof, then your eyes shall be opened, and ye shall be as gods, knowing good and evil.

3:6 - And when the woman saw that the tree was good for food, and that it was pleasant to the eyes, and a tree to be desired to make one wise, she took of the fruit thereof, and did eat, and gave also unto her husband with her; and he did eat.” [Genesis 3:1-6]

3:13 - And the LORD God said unto the woman, What is this that thou hast done? And the woman said, The serpent beguiled me, and I did eat.

3:14 - And the LORD God said unto the serpent, Because thou hast done this, thou art cursed above all cattle, and above every beast of the field; upon thy belly shalt thou go, and dust shalt thou eat all the days of thy life” [Genesis 3:13-14]

In the Quran said that the cheater of Adam and Eve is Satan. Not animal like serpent:

“But Satan caused them to deflect there from and expelled them from the (happy) state in which they were; and We said: Fall down, one of you a foe untothe other! There shall be for you on earth ahabitation and provision for a tune.” [Al Baqarah:36]

If in the Christianity Adam and Eve remain as sinners and passed their sin to their descendants as original sin, in Islam after they regretted and asked God’s forgiveness, God forgive them. There is no original sin to pass to their descendants.

“Then Adam received from his Lord words (of revelation), and He relented toward him. Lo! He is the Relenting the Merciful.” [Al Baqarah:37]

The Jews regard themselves as the Chosen People while the Christians believe there is no salvation for those who don’t believe Jesus as a God so they send many evangelists/missionaries all over the world to make people become Christians. Islam said only Islam the religion that God loves:

“Lo! religion with Allah is The Surrender to His will and guidance (Islam). Those who (formerly) received the Scripture differed only after knowledge came unto them, through transgression among themselves. Whoso disbelieves the revelations of Allah (will find that) Lo! Allah is swift at reckoning.” [Ali ‘Imran:19]

“And whoso seeketh as religion other than the Surrender to Allah (Islam) it will not be accepted from him, and he will be a loser in the Hereafter.” [Ali ‘Imran:85]

Those are some differences in Judaism, Christianity, and Islam. Though there are many more differences, yet Muslims are recommended to have a good social relationship with them as long they are not hostile or insulting Muslims or Islam.

Though there is no compulsion in religion, yet Islam forbids Muslims to mix their religions with others. Your religion is for you and our religion is for us. That is the Islamic teaching.

Tindakan Guan Eng Haramkan Perarakan Sambutan Maulidur Rasul Di Pulau Pinang Benar dan Bijak!

Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng telah membuat suatu keputusan yang tepat dan bijak dalam mengharamkan perarakan Maulidur Rasul di Pulau Pinang.

Memandangkan suasana politik yang tidak stabil,provokasi yang bersifat perkauman dan keugamaan dan disamping wujudnya krisis dalaman dalam pemerentahan pakatan pembangkang maka berbagai kemungkinan akan timbul sekiranya perarakan itu diadakan sekarang

Lim Guan Eng barangkali telah diingatkan oleh perisitiwa rusuhan sempena Maulud Nabi di Singapore dalam awal tahun 60an yang telah mencetuskan rusuhan kaum di pulau itu yang memakan ramai korban dan memaksa kerajaan Singapore mengambil tindakan tegas dan berani untuk mengharamkan perarakan itu buat selama lamanya di Singapore.

Anasir anasir politik akan mengambil apa juga kesempatan dari keadaan yang genting, runcing dan tidak stabil di Pulau Pinang sekarang untuk menimbulkan kekecohan bagi kepentingan politik masing masing samada bersifat individu atau kepartian.

Selain dari itu harus diingatkan kebanyakan orang Pulau Pinang adalah mempunyai emosi yang tinggi dan kaki gaduh. Mereka mudah di hasut, mudah diperalat ,suka cakap berdegar degar tanpa berfikir dan membesarkan pekara remeh temeh. Guan Eng dari Melaka tentunya lebih mengkaji dan faham sifat dan perwatakan Pulau Pinang ini.

Maka itulah orang Pulau Pinang dari satu pilihanraya ke satu pilihanraya tidak membuat keputusan keputusan yang berasaskan sikap yang rasional dalam menentukan kerajaan yang mereka mahu tetapi lebih didorongkan oleh panas darah, sentimen dan sifat sifat kekelingan dalam isu isu semasa. Mereka tidak tahu memandang jauh kebelakang dan tidak dapat melihat masa depan. Yang mereka tahu mahu cepat gaduh.

Harus diingatkan juga bahawa dalam Islam sendiri pun tidak disuruh mengadakan perarakan Maulidur Rasul. Eng Guan telah membuat kuputusan yang tepat dan bijak demi untuk memelihara keselamatan dan kedamaian Pulau Pinang. Syabas!

Sebagai Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang mengecam Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng kerana membatalkan perarakan itu mestilah menyatakan kesediaan untuk turut bertanggungjawab sekiranya berlaku sesuatu yang buruk dari perarakan itu kelak.


http://maharajablogger.blogspot.com/

Sunday, February 14, 2010

Pembatalan Perarakan Maulidur Rasul di Pulau Pinang : Musang Berbulu Ayam!!!

Salam 2 all.

Saya mengutuk dan mengecam keras cubaan kerajaan YAB Lim Guan Eng untuk membatalkan perarakan maulidurrosul bagi tahun 1431 Hijriah / 2010 ini. Ini jelas pada saya membuktikan apa yang telah saya sebutkan sebelum ini bahawa kepimpinan YAB Lim Guan Eng adalah bersikap chauvinis, ekstremis, rasis dan mempunyai agenda sempit perkauman yang jelas.

Cubaan mereka untuk menutup kebenaran yang terbongkar sangatlah mengaibkan. Apakah ini yang dikatakan kerajaan yang telus dan ikhlas. Ternyata slogan mencontohi Khalifah 'Umar Abdul Aziz adalah retorik politik murahan yang kosong dan mengelirukan. Dan yang paling malang, ada segelintir dikalangan kita yang terpedaya dengan mainan politik silap mata yang menjijikkan ini; dan turut bersekongkol untuk menjahanamkan agama dan bangsa sendiri!

Benarlah kata Rasulullah saw, suatu ketika nanti akan datang zamannya umat Islam diratah oleh kafir-kafir yang bersatu, yang melunyai kita macam tempe dilenyek saja. Dan ia terjadi walaupun jumlah umat Islam terlalu ramai, tetapi jumlah yang banyak itu hanya umpama buih yang sedikit pun tidak membawa kesan. Kerana apa..kerana mereka terlalu sayangkan kedudukan, jawatan, habuan keduniaan mereka; dan mereka takut kematian dan hilang semua ni'mat duniawai itu.

Tetapi saya ingin memberi amaran kepada rejim chauvinis YAB Lim Guan Eng, jangan ingat kerana kamu dikelilingi oleh Melayu dangkal yang dayus dan penakut itu serta sanggup bersekongkol dengan kamu, maka umat Islam yang lain akan tunduk diam. Yakin dan percayalah diluar sana masih ada umat yang tegas dan berani, yang akan tetap mempertahankan aqidah dan maruah agamanya tanpa takut sedikit pun kepada sebarang risiko yang bakal melanda. Kerana kami yakin akhirnya nanti kami umat Islam tetap akan menang, kerana kami mengasihi ALLAH lebih daripada segala-galanya.

Kepada umat Islam khususnya di Pulau Pinang, termasuk pegawai dan kakitangan kerajaan, terutama pegawai dan kakitangan jabatan agama, janganlah kamu takut dengan rejim chauvinis ini. Pertahankanlah agama kamu, janganlah kerana gaji yang tidak seberapa itu maka kamu biarkan agama Islam dipermainkan. Bangkitlah, jadikanlah diri kita sebagai antara yang akan dihitung oleh ALLAH sebagai pembela agamanya dizaman penuh mehnah dan fitnah ini. Jadikanlah kisah keberanian Saidina Bilal bin Rabbah sebagai panduan, ambillah contoh pengorbanan keluarga Assyahid Sumaiyyah dan Yaasir sebagai ikutan.

Moga ALLAH memberikan kita kekuatan aqidah dan ukhwah untuk berhadapan dengan segala mehnah dan fitnah ini.

Wassalam.

Zulkifli Bin Noordin
Ahad
29 Safar 1431
14 Februari 2010

http://zul4kulim.blogspot.com/

Kerajaan DAP Guan Eng Batalkan Perhimpunan Maulidur Rasul 1431HAbdul Malek bin Abdul Kasim
EXCO Hal Ehwal Agama
Perdagangan Dalam Negeri
Hal Ehwal Pengguna

Pej. Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan,
Tingkat 53, KOMTAR
10503 Pulau Pinang.

(P) 04-2619280 / 04-6505135 /04-6505364
Fax: 04-2618727
abdmalik@penang.gov.my


Sebagaimana maklumat yang telah disampaikan kepada saya, inilah orangnya sebagai EXCO Hal Ehwal Agama Islam Pulau Pinang yang telah membuat cadangan supaya perarakan sambutan Maulidul Rasul bagi tahun ini ditiadakan kerana atas sebab-sebab keselamatan.

ADUN PKR Batu Maung ini merasakan atas sebab perkembangan politik semasa yang berlaku di Pulau Pinang dengan pergolakan dalam politik Pakatan Rapuh (PR) antara PKR dan DAP akan menyebabkan kepimpinan Lim Guan Eng tergugat sebagaimana Jumaat sebelum ini telah diadakan perarakan bantahan kepada Lim Guan Eng. Ramai pelancong dari luar negara yang 'shopping' berdekatan KOMTAR bertanyakan sebab perarakan bantahan itu.

Cadangan EXCO Agama ini telah diterima dengan senang hati oleh Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng.

Sebagai menguatkuasakan larangan perarakan ini suatu surat rasmi pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Pulau Pinang telah dikeluarkan seperti di bawah.
click to enlarge


dengan ihsan - parpukari

Saturday, February 13, 2010

ADUN DAP Sekinchan langgar pelajar UiTM


Mohd Bakri yg dilanggar oleh YB Ng Sue Lim, ADUN DAP Sekincan yg mabukInilah gambar ADUN DAP Sekinchan yang kenderaan 4WDnya terbabas lalu melanggar Mohd Bakri


Berita BERNAMA


KLANG 11 Feb. – Universiti Teknologi Mara (UiTM) memberi jaminan akan membantu menampung kos perbelanjaan ibu bapa kepada penuntut institusi pengajian tinggi itu, yang koma selepas terbabit dalam kemalangan di Seksyen 7 di sini Ahad lalu.

Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Saifuddin Abdullah berkata, bantuan berkenaan membabitkan kos tempat tinggal, makanan, minuman dan kenderaan sepanjang ibu bapa kepada Mohd. Bakri Mohd. Bazli berada di sini bagi menemani anak mereka yang dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Tengku Ampuan Rahimah (HTAR) di sini.

UiTM juga akan menanggung kos rawatan Mohd. Bakri yang merupakan penuntut tahun tiga jurusan Ijazah Sarjana Muda Perancang Bandar dan Wilayah, katanya kepada pemberita selepas melawat penuntut itu di HTAR di sini hari ini.

Beliau diiringi Timbalan Naib Canselor UiTM, Prof. Datuk Dr. Nasuddin Othman.

Dalam kejadian kira-kira pukul 10.50 malam Ahad lalu, Mohd. Bakri, 23, cedera parah di kepala setelah terlibat dalam kemalangan dengan kereta yang dipandu oleh Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sekinchan, Ng Suee Lim.

Sementara itu, bapa Mohd. Bakri, Mohd. Bazli Che Ali, seorang peniaga kedai kopi dari Kelantan, berkata, anaknya sudah sedar, namun masih tidak mengenali orang yang melawatnya serta berada dalam keadaan lemah.

"Bagaimanapun saya bersyukur kerana dia menunjukkan reaksi positif dan yakin dia akan kembali pulih.

"Mohd. Bakri anak sulung kami daripada tujuh beradik dan merupakan harapan keluarga, saya sedih tetapi menerima ketentuan ini kerana sesiapapun boleh terlibat dengan kemalangan,” katanya dalam keadaan masih terkejut dengan insiden yang menimpa anaknya itu. – Bernama


Ini plak komen seorang sahabat Tionghua dari Kedah tentang kemalangan ini

Kesian pelajar UiTM itu. Namanya Mohd Bakri, 20 tahun, khabarnya di dalam ICU Hospital Sultanah ...Klang.

Kemalangan berlaku pada/selepas jam 2350, 7 Feb 2010. Ng Sue Lim bagi tau pihak akhbar bahawa kereta yang dipandunya terbabas, melanggar pembahagi jalan dan hilang kawalan. Pada ketika itu, Mohd bakri lalu dgn motosikalnya dan pelanggaran berlaku....

Ng mengadakan majlis jamuan untuk wartawan2 media berbahasa Cina pada malam itu, dan meninggalkan tempat jamuan mulai jam 2300....Sumber: The China Press.Com.My

Kalu ada jamuan makan malam (untuk orang2 Cina), hehehehehe, ada TAK minuman yang memabukkan?

Sama2lah kita tunggu siasatan selanjutnya.

Semoga mangsa berjaya diselamatkan. Mudah2an.

Bayan Baru MP Zahrain quits PKR


12 Feb 2010

Bayan Baru MP Zahrain Mohd Hashim today announced that he has quit from PKR with immediate effect.

He will become an independent member of Parliament but one 'not friendly to BN,' he added.

Word on the political grapevine in Penang had churned late yesterday that Zahrain and three other fellow dissidents of PKR would call a press conference in Kuala Lumpur this morning to make a major announcement.

However, Zahrain was the only PKR MP at the press conference held at 11am at a hotel in Petaling Jaya.

He cited his disappointment with Penang Chief Minister Lim Guan Eng and his dissillusionment with PKR and Pakatan Rakyat as the major reasons for his resignation.

Lim Guan Eng seorang diktaktor, cauvinis, berfikiran komunis & no class

Lim Guan Eng a.k.a. Khalifah Omar III ditemani oleh Nik Aziz, Menteri Besar Kelantan

Tan Tee Bang, MP PKR

Gara-gara kemelut politik di Pulau Pinang kini, Ahli Parlimen Nibong Tebal, Tan Tee Bang berkata beliau ’mahu makan penadol’.

Pada satu sidang media semalam, seperti dilaporkan Malaysiakini, beliau berdolak-dalik apabila ditanya tentang masa depan politiknya selepas "Saya tidak boleh kata bahawa saya beri sokongan kepada tindakan beliau, tapi saya sokong dia menentang Ketua Menteri, Lim Guan Eng," ujarnya.

“Kepala saya sudah pening, saya mahu makan panadol malam ini,” katanya. Sejauh ini beliau sahaja yang berani menyuarakan sokongan kepada Ahli Parlimen Bayan Baru yang mengelarkan Lim sebagai diktaktor, cauvinis dan berfikiran komunis.

Tan juga mengelarkan Setiausaha Agung DAP itu "pemimpin yang tiada kelas" kerana meminggirkan pemimpin PKR dalam membuat keputusan.

Beliau juga mendakwa kerajaan pimpinan DAP Pulau Pinang enggan menyediakan peruntukan kewangan kepada wakil-wakil rakyat PKR di negeri itu.

Mengenai tindakan Zahrain itu, Tan berkata: "Saya tidak boleh memaksa beliau, saya menghormati tindakannya. Saya ucapkan selamat kepadanya.

"Itu berita yang mengejutkan bagi saya juga."

Ditanya sama ada beliau juga akan mengikut langkah keluar parti, Tan berkata beliau masih mahu berhadapan dengan pucuk pimpinan parti berhubung tindakan Lim.

"Setakat ini belum terlintas dalam fikiran saya. Saya masih dalam proses mengumpulkan lebih banyak bukti terhadap Lim dan saya harap parti akan bertindak.

Jika tidak kami perlu mempertimbangkan tindakan selanjutnya," kata beliau.

Wednesday, February 10, 2010

Kisah Anwar Meliwat Saiful : Pandangan Kumpulan Hizbut Tahrir Malaysia

KISAH ANWAR, SAIFUL DAN...

Kes liwat Anwar dan Saiful akhirnya dibicarakan di mahkamah setelah mengalami beberapa siri penangguhan sejak ia mula meletus. Tajuk-tajuk utama akhbar dan juga perbualan di pejabat-pejabat serta di kedai-kedai kopi kini diwarnai dengan adegan terpanas ini. Laman web, blog-blog dan pelbagai forum di alam maya sememangnya memanaskan lagi suasana. Datuk Seri Anwar Ibrahim, bekas orang nombor dua negara, yang sekarang menyandang jawatan ketua pembangkang kini sedang bergelut dengan apa yang disifatkannya sebagai fitnah jahat ke atas dirinya. Mantan Timbalan Perdana Menteri ini telah didakwa di bawah Seksyen 377B Kanun Keseksaan atas kesalahan melakukan hubungan seks diluar tabii (meliwat) bekas pembantunya Mohd Saiful Bukhari Azlan. Selain apa yang berlaku ke atas dirinya secara peribadi, partinya, PKR dan Pakatan Rakyat sendiri kini diserang bertubi-tubi oleh parti pemerintah di dalam usaha pemerintah memecah belahkan parti lawannya ini. Media pro kerajaan tidak habis-habis berusaha memburukkan imej parti pembangkang dan khusus di dalam liputan perbicaraan kes liwat ini pula, akhbar-akhbar arus perdana terus-menerus cuba menggambarkan bahawa Anwar berada di pihak yang salah.

Dengan apa yang berlaku ini, apa yang pasti ialah sejarah hitam sekali lagi terpalit ke atas Anwar Ibrahim yang dalam masa yang sama sebenarnya memalitkan imej negatif dunia ke atas Malaysia. Sautun Nahdhah kali ini bukanlah ditulis untuk membela atau menghukum mana-mana pihak yang terbabit, namun ingin mengajak para pembaca agar kembali kepada pemikiran fiqh Islam(?), yang sepatutnya diterapkan ke atas umat Islam dalam menyelesaikan setiap persengkataan yang wujud.

Kes Liwat Anwar-Saiful, Apa Yang Tak Kena?

Sejak awal kes ini terbongkar, banyak pihak apatah lagi pembangkang yang menganggap wujudnya konspirasi untuk menjatuhkan Anwar oleh pihak-pihak tertentu. Mereka mempertikaikan apa yang berlaku dari A-Z dan menyifatkan kes liwat ini sebagai fitnah kali kedua untuk menjahanamkan karier politik ketua pembangkang itu. Sehinggalah apabila kes mula disebut di Mahkamah Tinggi, para penyokong Anwar terus berhimpun demi menyuarakan bantahan. Selain pihak yang bersimpati, tidak kurang wujudnya sebahagian pihak lain yang percaya bahawa ahli Parlimen Permatang Pauh itu memang terlibat di dalam perbuatan tidak bermoral itu. Apa pun, sebagai Muslim, Islam melarang kita menuduh seseorang itu bersalah sehinggalah dia dibuktikan bersalah. Kaedah syarak menyatakan ‘al-aslu bara’atu zimmah’ (hukum asal seseorang itu tidak bersalah sehinggalah dibuktikan). Dalam Islam, seseorang itu hanya dikatakan bersalah apabila mahkamah telah mensabitkan kesalahannya. Justeru kita sepatutnya menjaga diri kita dari dosa dengan tidak membuat sebarang spekulasi atau tuduhan ke atas orang yang belum dibuktikan bersalah.

Apa yang memang benar-benar salah di sini ialah apabila kes ini dibicarakan di Mahkamah Sivil. Sungguh malang apabila kes berprofil tinggi ini berlangsung, tidak ada ataupun mungkin hanya segelintir umat Islam yang ada pada hari ini menyedari bahawa Anwar telah dibicarakan di mahkamah yang ‘salah’ yakni mahkamah kufur, bukannya mahkamah Islam! Secara pasti, sistem kehakiman dan undang-undang yang diguna pakai adalah undang-undang thagut yang ditinggalkan oleh penjajah. Sebahagian umat Islam gagal menyedari bahawa liwat ialah kesalahan hudud yang wajib dihukum mengikut hukum Allah, bukannya mengikut Seksyen 377B Kanun Keseksaan yang digubal oleh manusia, yang membawa hukuman penjara sehingga 20 tahun dan disebat jika disabit kesalahan. Nampaknya undang-undang Allah terus dibakul sampahkan oleh para pemimpin sekular dan oleh mahkamah yang ada pada hari ini walaupun kesemua pihak yang terlibat adalah beragama Islam.

Seperkara lagi yang tidak kena dalam kes dakwaan liwat oleh Saiful ke atas Anwar di sini adalah apabila hanya Datuk Seri Anwar Ibrahim seorang sahaja yang dibicarakan, manakala Saiful tidak! Berdasarkan pertuduhan di bawah S377B, dan berdasarkan keterangan yang diberikan oleh Saiful sendiri di mahkamah setakat ini, teramat jelas bahawa Saiful (penuduh) mengakui bahawa dia telah diliwat oleh bekas majikannya itu. Ini bermakna, terdapat dua keadaan kes di sini

(i) Pengakuan Saiful yang dia diliwat oleh Anwar, dan
(ii) Tuduhan bahawa Anwar meliwatnya.

Dalam keadaan (i), menurut Islam, jika seseorang itu telah mengaku melakukan suatu kesalahan dengan sengaja atau sukarela, dan dia benar-benar faham akan kesalahan dan kesan pengakuan yang dibuatnya, maka dia hendaklah dihukum.

Untuk kes (ii), si Saiful hendaklah mendatangkan dua saksi yang adil di atas pertuduhannya ke atas Anwar. Anwar sekali-kali tidak boleh disabitkan (kesalahan) berdasarkan pengakuan Saiful, kerana pengakuan Saiful hanya akan ‘mensabitkan’ dirinya sendiri dan tidak boleh mensabitkan orang lain.

Bagi ‘pengakuan’ liwat yang telah dilakukan oleh Saiful, maka menurut fikih perundangan Islam, qadhi yang sedang menghakimi kes ini hendaklah bertanya, sama ada liwat tersebut berlaku secara paksa atau sukarela? Jika dipaksa, perlu diperhalusi lagi, apakah paksaan itu ‘bersangatan’ (ikrahul mulji’) sifatnya (yakni) yang boleh membawa kematian atau kecederaan berat, atau sekadar paksaan yang tidak memudaratkan? Qadhi perlu menyoalsiasat perkara ini dengan mendalam agar perlakuan liwat tadi boleh ditentukan statusnya, sama ada termasuk ke dalam kategori penganiayaan (jika ikrahul mulji’) atau kemaksiatan (jika dilakukan secara sukarela atau sebenarnya paksaan yang berlaku tidaklah sampai memudharatkan). Jika wujud paksaan tetapi sekadar dimarah atau ditengking, ini tidak sekali-kali termasuk dalam ikrahul mulji’. Berbeza jika seseorang yang diacukan pistol atau pisau dan diarahkan melakukan suatu kesalahan, maka ini merupakan keadaan ikrahul mulji’ baginya.

Jika kejadian liwat ini termasuk di dalam kes penganiayaan (wujudnya ikrahul mulji’) maka si pendakwa akan terlepas dari hukuman. Ini berdasarkan hadis Rasulullah SAW,

“Diangkat (kesalahan) dari umatku (dalam keadaan) tidak sengaja, lupa atau kerana dipaksa” [HR Ibnu Majah dan Baihaqi].

Dan jika si pendakwa berjaya membuktikan (dengan mendatangkan dua saksi yang adil) bahawa si tertuduh meliwatnya dalam keadaan ikrahul mulji’, manakala si tertuduh tidak mengakuinya, maka pihak yang tertuduh mestilah dipanggil untuk membela diri. Namun sebaliknya, jika tidak wujud ikrahul mulji’, maka si pendakwa wajiblah dikenakan hudud di atas ‘pengakuan’ liwatnya kerana ini bermakna dia telah melakukan kesalahan liwat dengan sengaja. Jika si pendakwa gagal mendatangkan dua orang saksi dan si tertuduh pula tidak mengaku, maka si tertuduh adalah terlepas dari hukuman. Bagaimanapun wajib bagi qadhi/hakim mendengar hujah dan pembuktian dari kedua-dua pihak, sebelum memutuskan hukuman. Ini berdasarkan hadis Rasulullah SAW tatkala mengangkat Ali bin Abi Thalib menjadi qadhi di Yaman, sabda baginda,

“Jika ada dua orang yang bersengketa duduk di hadapanmu (meminta keputusan), janganlah engkau berbicara (memberi keputusan) hingga engkau mendengarkan (keterangan) dari pihak lain sebagaimana engkau telah mendengar dari pihak yang pertama” [HR Ahmad].

Hukuman Liwat Dalam Islam (Yang Meliwat dan Yang Diliwat)

Di dalam sistem uqubat Islam, liwat adalah termasuk di dalam kategori kesalahan hudud. Islam telah menetapkan bahawa hukuman liwat adalah bunuh, sama ada pelakunya belum berkahwin (ghair muhsan) ataupun yang telah berkahwin (muhsan). Sesiapa saja yang telah terbukti melakukan liwat, maka dia hendaklah dihukum bunuh. Dalilnya adalah berdasarkan Sunnah dan Ijma’ Sahabat. Dari Ibnu Abbas ra ia berkata, Rasulullah SAW bersabda,

“Barang siapa yang kamu dapati ia melakukan perbuatan kaum Nabi Lut (liwat), maka bunuhlah keduanya” [HR Ahmad, Abu Daud, Ibn Majah dan Tarmizi].

Manakala dalil yang ditunjukkan oleh Ijma’ Sahabat adalah kesepakatan para sahabat untuk membunuh pelaku liwat, sama ada yang belum berkahwin mahupun yang telah berkahwin. Hukumnya tetap sama iaitu bunuh, walaupun cara pembunuhannya berbeza.

Imam Baihaqi telah mengeluarkan hadis dari Ali bin Abi Thalib ra bahawa beliau merejam pelaku liwat. Hadis lain yang dikeluarkan oleh Baihaqi, dari Abu Bakar ra bahawa beliau mengumpulkan para sahabat untuk membincangkan kes liwat. Di antara para sahabat Rasulullah itu, yang paling tegas pendapatnya adalah Ali bin Abi Thalib ra, beliau mengatakan,

“Liwat adalah perbuatan dosa yang belum pernah dilakukan oleh umat manusia, kecuali satu umat yakni kaum Lut sebagaimana yang telah kamu ketahui. Dengan demikian, pelaku liwat mesti dibakar dengan api.”

Diriwayatkan dari Ja’far bin Muhammad, dari bapanya, dari Ali bin Abi Thalib ra selain dari kisah ini berkata,

“Rejam dan bakarlah dengan api”.

Imam Baihaqi juga mengeluarkan hadis dari Ibnu Abbas bahawa beliau ditanya tentang hukum hudud bagi pelaku liwat, maka beliau berkata,

“Jatuhkanlah dari atas bangunan yang paling tinggi di suatu tempat, kemudian hujanilah dengan lemparan batu.”

Diriwayatkan dari Ali bin Abi Thalib ra bahawa beliau membunuh pelaku liwat dengan pedang, kemudian membakarnya, disebabkan besarnya dosa liwat ini. Umar ra dan Uthman ra berpendapat,

“Pelaku liwat dilempari dengan benda-benda keras sehingga mati.”

Semua ini adalah pendapat dan tindakan para sahabat (Ijma’ Sahabat) dalam melaksanakan hukuman bagi pelaku-pelaku liwat iaitu dibunuh, walaupun uslub (cara) pembunuhannya berbeza-beza. Namun demikian, hukumannya tetap dibunuh, sama ada direjam, dipancung, dilempar dari bangunan yang tinggi dan pelbagai lagi uslub lainnya yang boleh digunakan untuk melaksanakan hukum bunuh ke atas pelaku-pelaku liwat.

Inilah hukum Islam ke atas pelaku liwat berdasarkan nas-nas hadis yang jelas, dan tidak ada serta tidak boleh (haram) menjatuhkan hukuman selain hukuman ini. Adapun hukuman 20 tahun penjara mahupun hukuman sebat di bawah S377B Kanun Keseksaan bukanlah hukuman Islam. Begitu juga dengan hukuman yang diperuntukkan di bawah Akta Kesalahan Jenayah Syariah (Wilayah-Wilayah Persekutuan) 1997, Bahagian IV Kesalahan Yang Berhubungan Dengan Kesusilaan Seksyen 25, yang memperuntukkan,

“mana-mana orang lelaki yang melakukan liwat adalah melakukan suatu kesalahan dan apabila disabitkan boleh didenda tidak melebihi lima ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi tiga tahun atau disebat tidak melebihi enam sebatan atau dihukum dengan mana-mana kombinasi hukuman itu”,

ini juga bukan hukuman Islam, malah hukuman ini adalah bertentangan sama sekali dengan Al-Quran dan as-Sunnah. Hendaknya mereka yang tidak berhukum dengan hukum Allah ini takut akan azab dariNya. Firman Allah,

“...maka hendaklah orang-orang yang menyalahi perintah Rasul takut akan ditimpa cubaan atau ditimpa azab yang pedih” [TMQ an-Nur (24):63].

Allah juga berfirman bahawa barangsiapa yang tidak berhukum dengan hukumNya, maka mereka itulah orang-orang yang kafir [5:44], zalim [5:45] dan fasik [5:47].

Pembuktian Liwat

Adapun mengenai hukum-hukum pembuktian (ahkam al-bayyinat) dalam Islam, di mana hukum-hukum pembuktian tersebut sama seperti halnya hukum-hukum Islam yang lain, yang merupakan hukum-hukum syarak yang digali dari dalil-dalil yang bersifat tafsiliyyah (terperinci). Syeikh Ahmad ad-Da’ur mendefinisikan ‘bukti’ (al-bayyinat) sebagai ‘semua hal atau perkara yang dapat membuktikan sesuatu dakwaan’. Bukti juga merupakan hujah bagi orang yang mendakwa atas dakwaannya. Islam menjelaskan bahawa bukti itu terdiri 4 jenis iaitu:-

(i) Pengakuan
(ii) Sumpah
(iii) Kesaksian
(iv) Dokumen-dokumen bertulis yang meyakinkan.

Keempat-empat bukti di atas adalah bukti-bukti yang telah ditetapkan oleh syarak. Tidak ada bukti-bukti yang lain yang diiktiraf oleh syarak selain dari 4 kategori bukti di atas. Mengenai indikasi (qarinah) pula, ia tidak termasuk sebagai bukti menurut syarak [Syeikh Ahmad ad-Da’ur Ahkam al-Bayyinat Fil Islam].

Berdasarkan hukum pembuktian di dalam Islam, liwat terbukti dengan adanya

(i) pengakuan atau
(ii) kesaksian 2 orang saksi atau seorang lelaki dan dua orang perempuan (yang adil) sebagaimana pembuktian (bayyinah) dalam kes pencurian serta kes hudud yang lainnya (kecuali zina).

Hukuman hudud bagi liwat dapat dijatuhkan dengan syarat kedua-dua pelakunya itu baligh, berakal, rela dengan sendirinya (bukan dipaksa) dan terbukti telah melakukan liwat dengan bukti syar’ie iaitu pengakuan dan dengan kesaksian 2 orang lelaki atau seorang lelaki dan dua orang perempuan. Sekiranya, pelaku liwat adalah kanak-kanak, orang gila atau orang yang dipaksa dengan paksaan yang bersangatan (ikrahul mulji’), maka ia tidak dijatuhi had liwat, sebagaimana yang telah dijelaskan di atas.

Berbalik kepada perbicaraan liwat Anwar-Saiful yang ada di hadapan kita sekarang, maka sebagai Muslim, kita hendaklah melihat kes ini dari perspektif syarak semata-mata, bukannya berdasarkan undang-undang kufur yang ada sekarang atau pun berdasarkan emosi. Kita bukanlah qadhi/hakim yang boleh memutuskan sama ada Anwar bersalah atau tidak, namun kita wajib mengingatkan umat Islam, baik pemerintah, hakim, peguam, saksi, pemerhati dan siapa sahaja yang terlibat mahupun tidak, bahawa perbicaraan ini hendaklah dijalankan dengan hukum-hakam Islam, bukan dengan undang-undang sekular. Kita juga tidak boleh menuduh Anwar bersalah selama mana tidak ada pengakuan atau bukti yang menunjukkan dia bersalah. Andainya Anwar terlepas dari hukuman dunia sekalipun kerana ketiadaan/kekurangan saksi atau bukti, namun, jika Anwar benar-benar melakukan perbuatan terkutuk itu (hanya Allah, Anwar dan Saiful sahaja yang mengetahuinya), maka kita yakin bahawa Anwar sekali-kali tidak akan terlepas dari hukuman dan azab Allah di akhirat nanti.

Namun, seandainya benar-benar terdapat konspirasi dari pihak-pihak tertentu yang memiliki kekuasaan, untuk memfitnah, mengaibkan dan menjatuhkan Anwar, maka kita doakan agar Allah mendedahkan segala kejahatan ini agar keadilan dapat terlihat di dunia lagi. Namun jika Allah menghendaki agar segala fitnah dan konspirasi ini tertutup di dunia, maka kita yakin bahawa Allah sekali-kali tidak akan menutup konspirasi ini di akhirat dan Allah tidak akan melepaskan setiap pelakunya dan kita benar-benar yakin bahawa Allah akan pasti mengazab mereka dengan sekeras-keras dan sepedih-pedih azab.

Khatimah

Wahai kaum Muslimin! Semoga dengan berlakunya ulang tayang kes liwat ini akan membuka mata kalian betapa hukum Allah langsung tidak dihiraukan oleh pemerintah dan betapa gagalnya sistem pemerintahan sekular dan mahkamah sekular dalam menegakkan keadilan. Sesungguhnya tidak akan tertegak keadilan selama mana tidak ada pemerintahan Islam dan selama mana manusia tidak berhukum dengan hukum Islam. Ideologi Kapitalisme yang memisahkan agama dari kehidupan yang dianut oleh pemerintah pada hari ini tidak akan mampu memberikan penyelesaian yang tuntas kepada persoalan hidup manusia, malah hari demi hari kita menyaksikan penerap dan pengembang ideologi busuk ini menjadi semakin zalim dan semakin jauh dari Islam. Hari ini, manusia yang zalim boleh melakukan segala macam kezaliman ke atas manusia yang lain dan boleh menutupnya dengan segala kekuasaan yang ada pada mereka. Namun ingatlah apabila kita dihadapkan ke mahkamah Allah nanti, pada waktu itu bukan hanya mulut yang berbicara, tetapi kesemuanya akan menjadi saksi,

“Dan mereka berkata kepada kulit mereka, ‘mengapa kamu menjadi saksi terhadap kami’. Kulit mereka menjawab, ‘Allah yang telah menjadikan segala sesuatu pandai berkata-kata telah menjadikan kami pandai (pula) berkata-kata, dan Dialah yang menciptakan kamu pada kali yang pertama dan hanya kepadaNyalah kamu dikembalikan” [TMQ Fussilat (41):21].

Wallahu a’lam.

http://www.mykhilafah.com/sautun-nahdhah/1936-sn207-kisah-anwar-saiful-dan---

Popular Posts

About Me

My photo
Seorang Melayu Muslim yang dapat membezakan antara kehidupan seribu tahun lampau dengan kehidupan hari ini dan kini tinggal di daerah dan negeri di mana keturunan bukan Melayu menguasai politik, ekonomi, hartanah dan pendidikan.

Blog Archive

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP